Elokuvan tulevaisuus ei ala tästä

Viime vuoden elokuvatarjontaa näin jälkikäteen tarkasteltuna huomaa selvästi, että viimeistään nyt digitalisoitu elokuvatekniikka on lyönyt itsensä lopullisesti läpi. Pahimmat tuomiopäivän ennustajat ovatkin povailemassa jo koko perinteisen elokuvataiteen nopeaa kuolemaa, kun ihmisnäyttelijät korvaantuvat kokonaan fotorealistisilla, tietokoneen luomilla henkilöhahmoilla. Elokuva ei perustukaan enää todellisuuteen vaan on ainoastaan tietokoneen luoma "simulaatio". Näin tuskin tulee tapahtumaan aivan lähitulevaisuudessa. Digitalisointikin on edelleenkin pelkkä työväline, joka voi tuoda oman kiehtovan lisänsä jo muutenkin hyvään elokuvaan - tämän esimerkiksi Sormusten herra on mitä loistavimmalla tavalla osoittanut toteen.

© 2001 Columbia PicturesToinen viime vuoden selviä tendenssejä oli tietokone- ja videopelien maailmaan sijoittuvien "pelielokuvien" uusi tuleminen. Peliaiheisia elokuvia on tehty aina 1980-luvun alkupuoliskolta lähtien, mutta yleensä kaikki yritykset siirtää pelejä valkokankaalle ovat olleet lähes täydellisiä floppeja. Tomb Raider ja Final Fantasy: The Spirits Within olivat esimerkkejä viime vuonna tapahtuneesta pelielokuvien uudesta noususta. Molemmat elokuvat oli kohdistettu hieman toisistaan poikkeaville yleisöille. Tomb Raider kosiskeli hieman nuorempaa ja/tai selvästi tietokone- ja videopelimaailman kuvastosta tarkkaan perillä olevaa yleisöä. Final Fantasy oli sen sijaan projektina huomattavasti vakavampi ja sitä voidaan pitää jopa taiteellisena aikuisten scifi/fantasia-elokuvana.

© 2001 Columbia PicturesHuippusuosittuun ja alun perin japanilaiseen seikkailupelisarjaan perustunutta fotorealistista animaatiota tehtiin pitkään ja hartaasti ja vielä aivan tolkuttoman isolla budjetilla. Final Fantasy on lopputulokseltaan hivelevän kaunis ja ajoittain jopa hämmentävän realistisen tuntuinen. Valitettavasti lähinnä peliohjelmoijana tunnetun Hironobu Sakaguchin ohjaus ja käsikirjoitus eivät tuoneet elokuvaan tarpeeksi sisällöllistä särmää ja henkilöhahmot ja juoni jäivät auttamattoman kliseisiksi, mikä herätti myös runsaasti kritiikkiä. Toisaalta ajoittain melko kärkeväksikin yltynyttä arvostelua on hieman vaikeaa ymmärtää, sillä eivätkö scifi-elokuvat ylipäätään aina pelaa tutuilla ja helposti tunnistettavilla tarinoilla ja henkilöhahmoilla?

© 2001 Columbia PicturesFinal Fantasy on edelleen videolta ajettuna varsin näyttävän oloista katsottavaa. Juonen peruskuviokin on tuttuakin tutumpi. Eletään avaruudesta tulleiden muukalaisten invaasion jälkeistä aikaa ja ihmiset kamppailevat oman olemassaolonsa puolesta. Idealistisen tohtori Aki Rossin (Ming-Na) ja hänen kollegansa Sidin (Donald Sutherland) kiistat sotilasvallan edustajien kanssa kriisin ratkaisuyrityksistä ovat ihan mukaansa tempaavaa seurattavaa. Tosin jotkut juonen piirteet ovat hieman outoja. Japanilaishenkinen sielunvaellusideologian toistuva korostus ja käsittämättömien henkikappaleiden keruuhanke saattaa ainakin näin länsimaisen katsojan näkökulmasta tuntua jopa hieman koomiselta. Tohtorien harrastama sielunkappaleiden kerääminen on toisaalta yksi selvimmin tunnistettavista pelimäisistä elementeistä muuten melko puhdaspiirteisessä scifi-elokuvassa.

Kokonaisuudessaan Final Fantasy nousee arvosteluasteikolla edelleen plussan puolelle, vaikka juonikuvion kaavamaisuus ja pienet yksityiskohdat jäävätkin hieman vaivaamaan. Ainakin fotorealistisuutensa puolesta elokuvaa on pidettävä oman alansa pioneerina. Toista täysin samanlaista animaatiota tuskin on ihan lähiaikoina tulossa, sillä ainakin mitä lehtitietoihin on uskomista niin Final Fantasy ei ollut sellainen kassamenestys kuin alunperin uskottiin. Toivoa sopii, että seuraava projekti olisi hieman onnistuneempi.

* * *

Final Fantasyn dvd-painos sisältää kaksi levyä. Elokuva ja lisämateriaalit on jaettu eri levyille. Kuvan ja äänen laatu ovatkin kohdallaan. Bonuslevylle extramateriaalia on työnnetty jo hieman liiankin kanssa. Elokuvasta kertova dokumentti on luonnollisesti katsomisen arvoinen, muista lisukkeista huomion arvoinen on Joke Outtakes, jossa on elokuvaan liittyviä esianimoituja kohtauksia. Näihin kohtauksiin animaattorit ovat ilmeisesti purkaneet huumoriaan. (dvd-lisäys: Juha Rosenqvist)

DVD / kuva: 16:9 Anamorfinen Widescreen 1.78:1; ääni: Dolby Digital 5.1; tekstitetty; Special Features: Commentaries, Boards/Blasts, Theatrical Trailers, Aki Photo Shoot (1’10").

Bonuslevy / Documentary (30’42"), Highlights Menu: Play Documentary, Optional Filmmaker Commentary, Character Files, Vehicle Scale Comparisons, Final Fantasy Shuffler, Trailer Explorations, The Gray Project, More Boards/Blasts, Matter Art Explorations, Joke Outtakes, Compsitin Builds, Original Opening, Aki’s Dream, Dvd-rom Content.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,5 / 2 henkilöä