Parjattu elokuva onkin vain erilainen

Futuristisesta ja seksikkäästä palkkatappajasta kertova Æon Flux on tieteiselokuva, jota tehtiin suurella rytinällä, mutta julkaisun jälkeen projektista oltiin erittäin hiljaa. Leffa ei saavuttanut toivottuja yleisöjä ja viimetalviset uutiset sen tulosta Suomen teattereihin muuttuivat pian epämääräiseksi mutinaksi keskikesän dvd-julkaisusta. Levittäjien toimintatapa herättää tietysti epäluottamuksen tunteen koko tuotteeseen. Miten suhtautua ennakkoluulottomasti elokuvaan, jonka ovat kaikki mahdolliset tahot piirretyn hahmon luojasta Peter Chungista lähtien haukkuneet maan rakoon.

© 2005 Paramount PicturesÆon Flux (Charlize Theron) elää vuonna 2415 viiden miljoonan muun ihmisen kanssa Maan viimeisessä kaupungissa, Bregnassa. Toisinajatteleva Æon on monicalaisiksi kutsutun kapinallisryhmän lahjakkain palkkatappaja, joka tekee täsmäiskuja Bregnan hallituksen horjuttamiseksi. Æon saa unelmatehtävän, kun hallituksen puhemies Trevor Goodchild (Marton Csokas) on eliminoitava. Homma sujuu jouhevasti huikeiden akrobaattitemppujen avulla, kunnes Æon joutuu nokikkain Goodchildin kanssa. Tähän mennessä elokuvasta on kulunut vajaa kolmannes, joten on helposti pääteltävissä, että varsinaista juonikuviota vasta kehitellään.

© 2005 Paramount PicturesKoska ennakko-odotukset ovat miinus kymmenessä, on Æon Flux erittäin positiivinen yllätys. Sen näkemisen jälkeen tulee miettineeksi, perustuuko elokuvan huono maine ainoastaan siihen, että alkuperäisen piirrossarjan ystävät eivät pitäneet Hollywood-versiosta. Æon Flux -tv-sarja on erittäin kokeellinen dialogin puutettaan myöten ja tuntuu melko hassulta, että on edes odotettu uskollista piirrosten siirtoa valkokankaalle. On totta, että elokuvan maailma voisi olla vielä synkempi ja hahmot enemmän nyrjähtäneitä, mutta jos alkuperäinen sarja unohdetaan, kulkee Æon Flux myös omillaan ja vertaukset Catwomanin (2004) tapaisiin kammottaviin kalkkunoihin voi unohtaa saman tien.

© 2005 Paramount PicturesGirlfightin (2000) ohjaaja Karyn Kusama kiinnitettiin varsin ennakkoluulottomasti tekemään Æon Flux. Kuvauspaikkoja myöten Kusamalla onkin vahva visio siitä, miltä elokuvan tulisi näyttää. Megalavasteiden rakentamisen sijaan leffa on kuvattu Berliinissä, mikä antaa sille mukavaa todellisuuden tuntua, vaikka jotkut tunnistettavat paikat saattavatkin aiheuttaa kylmiä väristyksiä. Kokonaisilmeen kanssa on nähty vaivaa ja Bregnasta on tehty selkeästi kaupunki, jossa asuu eläviä ja useimmiten iloisia ihmisiä. Kun toimivaan lavastukseen lisätään huimia temppuja ja voltteja, on elokuvan visuaalinen osuus kaikin puolin kunnossa.

Mutta muun suhteen ollaan valitettavasti puolitiessä. Kusama on lähtenyt ohjaamaan rohkeasti erinäköistä ja tiivistä scifi-elokuvaa, mutta päätyy tekemään liiaksi kompromisseja. Bregnan kulissien takaa paljastuva biologinen kupru on ajatuksia herättävä, mutta se ajetaan sisään ja ulos vauhdilla. Näyttelijöissä, etenkin Charlize Theronissa ja Marton Csokassa, menee hukkaan hyvää materiaalia, sillä näille on varattu vain puupökkelöiden patsastelijoiden rooli. Syytä voi lähteä hakemaan tuotantovoimista, joista löytyy itse Music Television. Neljän minuutin musiikkivideoiden pohjalta ponnistaneen kanavan arvoihin kun tuskin kuuluu kovin syvällinen tulevaisuuden eettisten ongelmien pohdinta, kunhan vauhtia ja kauniita näkymiä piisaa.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2 / 2 henkilöä