Englantilaista yläluokkaa ja alkukantaista himoa

On sangen helppoa elää yläluokkaista englantilaista elämää. Viikot menevät rattoisasti politiikan merkeissä ja viikonloppuna pelataan suvun tilalla krikettiä. Ja välissä juodaan paljon teetä. Idylli voi kuitenkin särkyä hetkessä. Säröjä voi aiheuttaa esimerkiksi vastustamaton himo.

© 1992 Icon EntertainmentJosephine Hartin romaaniin perustuvan Damagen keskiössä on menestyvä poliitikko Stephen Fleming (Jeremy Irons) ja hänen kamppailunsa uran, perheen ja himon välillä. Fleming rakastuu elokuvan alussa poikansa Martynin (Rupert Graves) tyttöystävään Annaan (Juliette Binoche). Mies ei pysty vastustamaan nuorta naista ja on täysin halujensa vietävissä. Ihmissuhdesoppa on valmis.

Ohjaaja, joka on tietyn genren, aallon tai tyylisuunnan keskeinen edustaja, saa useasti katsojalta osakseen ennakkopaineita. Louis Malle (1932–1995) kuului Ranskan uuden aallon keskeisimpiin edustajiin. Malle vastaa kuitenkin odotuksiin. Ohjaajan rauhallinen tyyli sopii erityisesti Ironsin ja Binochen kaltaisille laatunäyttelijöille erittäin hyvin. Malle jättää paljon sanattoman viestinnän ja katsojan oman tulkinnan varaan. Esimerkiksi sivuhenkilöiden tunteista ei paljasteta juuri mitään, vaan tarina etenee päähenkilöiden tunnevyöryjen kautta.

© 1992 Icon EntertainmentDamagea voisi luonnehtia eroottiseksi draamaksi. Tähditettynä 1990-luvun alussa uransa nousukiitoon saaneilla näyttelijöillä elokuva toimii kokonaisuutena hyvin. Onnistuneiden näyttelijävalintojen ja roolisuoritusten lisäksi elokuvan parasta antia on erityisesti englantilaisen yläluokan elämän kuvaus, joka saa ajoittain jopa naiiveja piirteitä. Myös musiikki ja äänimaailma toimivat hyvin. Ne vievät elokuvan tiivistä tunnelmaa hienosti eteenpäin.

Damage on ennen kaikkea elokuva hallitsemattomasta himosta, joka murskaa hetkessä kaiken rakennetun. Pakkomielteisen intohimon valtaan joutunut Fleming huomaa, että elämässä kaikki asiat eivät olekaan kontrolloitavissa. Lopulta Damage paljastuukin varsin ovelaksi elokuvaksi, jonka keskeisen koukun Binochen näyttelemä Anna tiivistää: "Vahingoittuneet ihmiset ovat vaarallisia."

* * *
Arvostelukäytännöt