Jäätelöä ja hedelmäsalaattia sinkuille

Bridget Jones: elämä jatkuu esittelee meille neljä vuotta sitten ensikertaa valkokankaalla nähdyn touhukkaan ja pyylevän sinkkunaisen. Helen Fieldingin romaaneistakin tunnettu Bridget Jones jatkaa elämäänsä tuttujen ristiriitojen ympäröimänä. Mustavalkoisen miespääparin muodostavat jälleen herrasmiesmäinen lakimies Mark Darcy (Colin Firth) ja vaarallisen hurmaava televisiotoimittaja Daniel Cleaver (Hugh Grant). Lähes välittömästi Bridget Jonesin viime elokuvassa saavuttama suhde herttaiseen Markiin alkaa rakoilla. Riitojen kasvaessa lipevä hurmuri Daniel pääsee taas ryömimään Bridgetin pöksyihin.

Laurie Sparham - © 2004 Universal Studios and Studio Canal and Miramax Film Corp.Bridget Jones on henkilöhahmona kuin parodia kokonaisesta naissukupolvesta, jolle sinkkuna olemisesta on tullut paha ja pinttynyt tapa. Työura vie kaiken ylimääräisen ajan, kolmenkympin kriisi nakertaa itsetuntoa ja henkilökohtaiset ongelmat nostavat päätään. Ja kuten elokuvan alussa todetaankin: kaikki miehethän ovat sikoja. No, lähes kaikki. Pintaliitokomediana molemmat Bridget Jones -elokuvat puhuttelevat imelän makeasti omaa kohdeyleisöään, laajempaa katselijakuntaa silti unohtamatta.

Laurie Sparham - © 2004 Universal Studios and Studio Canal and Miramax Film Corp.Oscar-voittajaksi yltäneellä Renée Zellwegerillä on selvää luontaista lahjakkuutta omaa roolinsa. Hugh Grant ja Colin Firth on aseteltu hänelle kuin hieman yksioikoisiksi statisteiksi. Ei ole turhaan Renée lihottanut itseään kymmenellä kilolla. Rapsahtaneesta ulkomuodostaan huolimatta hän onnistuu pitämään omaperäisen ja sympaattisen sinkun karmaa yllään. Tätä kuvaa myös koko elokuvan alkukohtaus, jossa televisiotoimittajan ammatin muuttuviin vaatimuksiin sopeutuva Bridget tekee uhkarohkean laskuvarjosyöksyn ilmojen halki suoraan sikolättiin. Sianulosteisiin tahriintuneina onkin sitten helppo puhua kaikkien tosi-tv-tuotantojen autuudesta. Tekijöiden pikku piikki jää tuskin moneltakaan huomaamatta.

Komedioista kokemusta saanut ohjaaja Beeban Kidron onnistuu pitämään työnsä kasassa. Lontoolaiskomediana elokuva tuo mukaan hieman virkistäviä poikkeuksia miljöönkuvausten muodossa. Onpahan mukaan laitettu ripaus vanhaa kunnon brittiläistä luokkatietoisuutta, kun pikantilla tavalla Bridget päästelee höyryjä lakimiesten kokouksessa. Jane Austen -viittauksia vilistelee siellä täällä tuomassa lisuketta Austen-filmatisointien lumoamille. Thaimaa-kohtaus sen sijaan yrittää lisätä vähäisiä latistuneita draaman aineksia. Loppupuolen omituinen mutta samalla hyvin surkuhupaisa tappelunujakka limanuljaskan ja herrasmiehen välillä tuo tekijöille vähän lisäpisteitä. Selvästikään tappelulajit eivät tässä yhteydessä kaipaa verenvuodatusta ja katkenneita kylkiluita.

Laurie Sparham - © 2004 Universal Studios and Studio Canal and Miramax Film Corp.Yhtäläisyyksiä kahden Bridget Jonesin välillä on epäilemättä runsain mitoin, mutta niinhän tämänkaltaisissa tuotannoissa yleensä onkin. Sketsien kaavat, henkilöasetelmat ja juonen kulku ovat pääpiirteissään erehdyttävän samanlaisia. Tunnistettavuus ja ilkikurinen vertailu "kumpi oli parempi" -leikkivisat pitävät ainakin jotkut katsojat vireessä, vaikka monilla saattaa nousta nukkumatti kaaliin. Juonen ilmeinen sekavuus ja yleinen pintaliito tuntuvat samalta kuin katsoja sekoittaisi lusikalla survottua hedelmäsalaattia, kaataisi välillä kermajäätelöä sekaan ja imisi sotkua pillin läpi. Maku on melko hyvä, mutta kovin esteettisestä elämyksestä ei ole kysymys.

Bridget Jones: elämä jatkuu on yleisilmeeltään hyvin yllätyksetöntä kertakäyttöviihdettä, mutta pikantit yksityiskohdat ja aidosti huvittava tilannekomiikka jättää kuitenkin myönteisen yleisvaikutelman. Jopa lajityyppiä vieroksuville tätä komediahömppää voi tietyin varauksia suositella. Ehkäpä tuotannolla on myös omat parisuhdeterapeuttiset lisäarvonsa.

Dvd-paketin lisämateriaalissa poistetut kohtaukset ja lyhytelokuvat tuovat sopivaa lisämaustetta katselukokemukseen, mikäli aiheesta kiinnostuneet jaksavat kahlata ne läpi. Hassuinta puolta edustaa valikkotesti, jota naiskatsojat voivat pelata elokuvaa katsoessaan. Oikein vastanneiden kesken arvotaan se unelmien poikamies. Liian yksinkertaisesta toimintalogiikasta ja typerästä toteutuksesta huolimatta pelin varsinainen idea on ihan kehittämisen arvoinen.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,7 / 7 henkilöä