Antiikin ajoista ja Platonista lähtien on meren syövereihin kadonneen valtakunnan, Atlantiksen, kohtalo askarruttanut ihmismieliä. Todisteita saarivaltion olemassa olosta löytyy puoleen ja vastaan, ja tätäkin kulttuuriperintöämme siirretään jo kehdosta eteenpäin iltasatujen avulla.

Atlantis - © 2001 Walt Disney PicturesSiinäpä siis herkullinen aihe Disneylle, joka tunnetusti hyödyntää lähes kaikkia tunnettuja taruja ja myyttejä. Eivätkä yhtiön animaattorit ole Platoniakaan unohtaneet, vaikkakin hänen kirjoituksensa saavat väistyä elokuvassa Atlantiksen kirjan löydyttyä. Kirja oppanaan nuori muinaiskielten tutkija Milo lähtee retkikunnan kanssa etsimään valtakuntaa. Mutta vastassa ei olekaan raunioitunut arkeologian ihmemaa, vaan elävä yhteisö sekä kuvankaunis prinsessa Kida.

Häiritsevän selvästi Atlantiksessa korostuvat Milon ja Indiana Jonesin yhtäläisyydet. Tuore seikkailumatkalainen on vain heiveröisempi versio edeltäjästään. Voisi jopa ajatella, että Disney on hakenut elokuvaan innoitetta 1990-luvun alun tietokonepelistä Indiana Jones and the faith of Atlantis. Niin selkeästi hahmot muistuttavat toisiaan, vaikka peli keskittyykin Atlantiksen löytämiseen ja elokuva puolestaan valtakunnassa mellastamiseen.

Atlantis - © 2001 Walt Disney PicturesPiristyksenä elokuvassa ovat jälleen kerran suomalaisten äänien tunnistus hahmojen taustalta. Pääpariskunnan, Milon ja prinsessan Kidan, takaa löytyvätkin Pete Lattu Salatuista elämistä ja Vuokko Hovatta, joka tunnetaan entisen Ultra Bran laulajana. Elokuvan ainoa yllätys liittyykin äänimaailmaan. Muinaiskielen annetaan tulla "muinaiskielenä" tekstityksillä varustettuna eikä suomen jotakin murretta vääntäen. Elokuvan maailma tuntuu edes jonkin verran uskottavalta.

Kuten Disneyn leima kannessa lupaa, on Atlantis hyvin tuotettu ja viimeistelty piirroselokuva. Sen tarina pitää niin nuoremman kuin vanhemmankin katsojan paikoillaan. Ongelmana on se, että vaikkakin elokuva on viihdyttävä, siitä puuttuvat uudet ideat ja omaperäisyys. Kaiken sanottavan voisi liittää mihin tahansa Disney-yhtiön animaatiotuotantoon. Tämä ei liene yllätys, sillä ovathan jo elokuvan ohjaajat, Kirk Wise ja Gary Trousdale, aiemminkin yhdessä vastaavia piirroselokuvia Disneylle väsänneet.

Disney haluaa kerta kerran jälkeen väittää tällaisia elokuviaan klassikoiksi. Ilmeisesti yhtiön elokuvantekijät uskovat ihmisten menevän halpaan ja sekoittavan klassisen tarinan ja unohtumattoman toteutuksen. Atlantis onkin tutulla kaavalla tuotettu lasten elokuva, jossa paha saa aina palkkansa, hyvä puoli valtakuntaa ja naisen.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3 / 2 henkilöä