Unenomainen supersankarikuvaus juovuttaa visuaalisesti

Koditon alkoholisti Max Fist (Joe Manganiello) väittää olevansa supersankari ja ainoastaan teini-ikäinen sisällöntuottaja Hamster (Skylan Brooks) kiinnostuu hänen jutuistaan. Yhdessä he joutuvat kohtaamaan huumejengin, kun Hamsterin sisko Indigo (Zolee Griggs) joutuu vaikeuksiin.

ArchenemyCrossover eli lajityyppien sekoittaminen on kuin pukeutuminen: jos aikoo miksata, pitää tietää mitä tehdä. Archenemy on nautinnollinen kuvakudos Guy Ritchieta, Blade Runneria, hivenen Clive Barkeria ja supersankarisarjista käytettynä tehosekoittimessa. Eikä tässä tosiaan vielä kaikki. Käsikirjoituksessa on takuulla tiedetty, mitä tulee tehdä.

Allekirjoittanut on miltei päihtynyt tästä visuaalisesta noir-kokemuksesta. Grafiikan käyttö normaalin kuvan ohessa saavuttaa miellyttävällä unenomaisuudella tässä elokuvassa katsojan silmää hiveleviä kosmisia pastisseja.

ArchenemyAluksi juoni johdattaa pohtimaan, josko tarinan ydin on huono mielenterveys tai ulkopuolisuus. Sitten huomaa pohtivansa, onko kyseessä kuvaus ystävyydestä. Mutta meillä onkin tässä hyvin erilainen kaupunkinoir, jossa normaali vähä vähältä luistaa pois ja toiminta rakentuu hillityn tarinankerronnan varaan.

Archenemy on elokuvana upeaa tykitystä suoraan hermoon, koska se ei tyrkytä yhtään mitään liian räikeästi ja tunnelma leipoo itse itsensä helposti seurattavana mutta loppuun asti vaativankin filmifriikin koukuttavana. Jos kokee kutsumusta scifiin ja uuskummaan samalla kertaa, tämä Adam Egypt Mortimerin ohjaustyö on aivan karkkia

* * * *
Arvostelukäytännöt