Jouluinen bulkkipiirretty

Poppitähdille tehdyt elokuvalliset tilaustyöt harvemmin lämmittävät mieltä, eikä Mariah Careyn All I Want for Christmas Is You ole poikkeus. Careyn laulusta ja kuvakirjasta ammennettu jouluinen kokoperheen animaatio on juuri niin keinotekoinen kuin kuvitella saattaa.

All I Want for Christmas Is YouPikku-Mariah haaveilee koiranpentua ja toivoo lahjaksi lemmikkieläinliikkeessä näkemäänsä pentua. Vanhemmat ovat kuitenkin vastaan. Yllättäen Mariah saa kuitenkin isältään hoidokikseen setänsä koiran, joka aiheuttaa monenlaista kommellusta, eikä raikuli koira ole Mariahille mieleen – ainakaan aluksi.

Tuhanteen kertaan läpiveivatusta tarinasta valittaminen on sikäli turhaa, että elokuva on selkeästi suunnattu päiväkoti-ikäisille, joita ei ole vielä marinoitu lastenanimaatioiden kliseillä. Heille tarina on uusi. Kohderyhmäikäinen olikin kovasti tohkeissaan koiranpennusta haaveilevasta tytöstä, johon hänen oli helppo samaistua. Alle kouluikäisten juhlapyhäviihteenä elokuva ajaakin asiansa, mutta elokuvan edustama maailma ei välttämättä ole sitä, mihin lasta haluaisi perehdyttää.

All I Want for Christmas Is YouCoca Cola -mainosta muistuttava All I Want for Christmas Is You on päältä harmiton, mutta pinnan alta löytyy arvoja ja teemoja, jotka ovat ummehtuneen konservatiivisia – kuin suoraan 1980-luvulta. Bulkkipiirretyn kohdalla on helppo olkapäitä kohauttaen heittäytyä sen vaivattomuuden varaan, että lapset viihtyvät elokuvan parissa hetken – mutta, juuri tällaisista viihdetuotteista oppimisikäiset imevät vaikutteita, mikä jää vanhemmiltakin helposti tiedostamatta.

Lemmikkieläinten lähtökohtainen esineellistäminen on amerikkalaisen lastenkulttuurin perisynti ja ensimmäinen kompastuskivi, joka jo alkuasetelmassa kampittaa näennäisesti harmitonta lastenanimaatiota. Seuraavaksi kompuroidaan stereotyyppisiin hahmokuvauksiin ja sukupuolirooleihin. Ulkonäkökeskeisen leiman lyöminen tyttöihin on sangen vastenmielistä vuonna 2017, ja sama vanhanaikaisuus huokuu myös lasten ja vanhempien välisen suhteen kuvauksesta.

All I Want for Christmas Is YouToki tarinassa opitaan ja kasvetaan paremmiksi ihmisiksi niin lasten kuin vanhempien toimesta ja vastuullisuuttakin kauniiksi lopuksi tapaillaan, mutta kerronnan rakenne ei kovin kummoisesti tue tämän välittymistä lapsikatsojalle asti. Vanhempi lukee elokuvan kasvutarinan genrekonventioiden autopilotilla, mutta tarinakaavoihin vielä kangistumaton lapsi näkee muuta: samaistumiskohteen, joka toimii lapsena olemisen ja tyttöyden mallina. Malli on isopäinen ja suurisilmäinen ylihuoliteltu blondi, joka haluaa lahjapaketista koiranpennun puettavaksi ja kammattavaksi.

Paljon parempaa on tarjolla jo televisiokanavien lastenohjelmien vakiotarjonnassa, joten tämän levyn kotiin kantaminen kannattaa jättää väliin.

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,5 / 2 henkilöä