Oikeiden sotilaiden sotaleikki

Act of Valorin ohjaajien tarkoitus oli alunperin tehdä dokumentti Yhdysvaltain laivaston SEAL-erikoisjoukoista, mutta he päätyivätkin fiktiiviseen toimintaelokuvaan, jossa anonyymeinä pysyttelevät oikean elämän sotilaat näyttelevät sitä, mitä suurin piirtein oikeastikin tekevät. Canonin digijärjestelmäkameroilla kuvattu elokuva on mielenkiintoinen kokeilu, mutta sen puutteet osasi arvata jo ennen katsomista.

Suomessa Act of Valor julkaistiin suoraan dvd:nä ja blu-rayna. Etenkin ja vain toimintakohtauksissaan potkivan ja eksoottisissa ympäristöissä seikkailevan elokuvan olisi sinänsä suonut saavan myös mahdollisimman ison kankaan voimaa.

Act of Valor

Niihin ennalta arvattaviin puutteisiin. Jutun juoni ei ole kehnoimmasta päästä kliseisyydestään huolimatta, sillä ne kuuluvat lajityyppiin, mutta jännitteiden puuttuminen, mitä yritetään korjata ärsyttävän paatoksellisella ja latistavalla musiikilla, tekevät tarinan seuraamisesta nahkeaa ja elokuvasta eeppisen hukkamitan, kun mieli tekisi vain hyppiä toimintakohtauksesta seuraavaan kuin teinipoikana pornon parissa.

Luonnollisesti SEALien näyttelijätaidot ovat parhaimmillaan kirkonkylän kesäteatteria alfaurosten bassomölinällä säestettynä, mutta toisaalta se nyt on tässä tapauksessa ollut pätevän toimintakuvauksen hinta. Mukana olevat ammattinäyttelijät eivät riitä kohentamaan tilannetta, sillä näyttelijäohjauksellinen tatsi on miltei olematon.

Act of Valor

Mutta esimerkiksi, kun rynnäkköveneet noutavat naisagentin pelastaneet erikoisjoukkojen miehet, hykerryttävä tulivoima loistavasti rytmitetyssä jaksossa saa hetkeksi unohtamaan kokonaisuuden karkeat karikot. Muuten Act of Valoria katsoessa tunne-elämää kalvasi koko ajan fiilis, että jos joku teknikko tai insinööri tekisi elokuvaa, se näyttäisi vähän tällaiselta.

Erikoisjoukkojen touhuihin hurahtaneille aitojen ammattilaisten, tekniikoiden ja taktiikoiden käyttö tarjoaa varmaankin monenlaista bongaamista sekä härpäke- ja asehupia, kun typerimmät lapsukset, kämmit ja virheet ovat visusti minimissä asiansa osaavien käsissä. Muutoin Act of Valor jäänee elokuvahistoriaan lähinnä kuriositeettimaisena kokeiluna.

* *
Arvostelukäytännöt