Nostalgian makua

Ruoka ja nostalgia kulkevat käsi kädessä. Lapsuuden maut voivat viedä maistajansa vuosien taakse. Haute Cusine – mestari keittiössä yhdistää tämän makumatkailun ja nostalgiannälän. Haikailut vahvemman ja kukoistavamman Ranskan aikoihin tuodaan esiin nostamalla perinteinen ruoka kunniaan. Elokuva ei sysää ruokaa sivujuonen asemaan vaan nostaa sen keskeiseen osaan. Tosielämän tarinaan pohjautuva elokuva vie katsojat myös voimakkaan hallitsijan ja vauraan Ranskan aikaan, jolloin bling-bling presidentti Nicolas Sarkozystä ei vielä ollut tietoakaan. François Mitterrandin yksityiskokin tarina on saanut fiktiivisen kehyksen, jossa on nostalgista hohtoa.

Haute cuisine – mestari keittiössäMaatilallaan kokkikursseja pitävä Hortense yllättyy saadessaan äkkikutsun Pariisiin, missä hänen odotetaan astuvan presidentinlinnan yksityiskokin virkaan. Tarkoitus on tehdä ruokaa presidentille ja hänen lähipiirilleen, ja mahdollisuudet valita omat raaka-aineet ja ruokalistat ovat rajattomat. Ainut toivomus on, että ruoka on konstailematonta ja perinteistä. Hortensen olemus ei kuitenkaan tee vaikutusta linnan suurkeittiön kokkeihin, jotka ovat havitelleet myös yksityiskeittiötä itselleen, joten tuen löytäminen on vaikeaa.

Miesvaltainen keittiö kääntää selkänsä yksinkertaisia ruokia tekevälle Hortenselle ja keskittyy näyttävien annosten valmistamiseen. Vanhoille resepteille ei anneta arvoa, vaan ne ohitetaan naisten juttuina, jotka ovat kotiruokana hyviä annoksia mutta eivät kelpaa hienoihin salonkeihin, edustustilaisuuksiin ja valtionpäämiehille. Hortense ei ole miesten mielissä uhka, ainoastaan hidaste. Elokuva ei kuitenkaan aseta Hortensea uhrin asemaan. Kova kilpailu hiljenee ruokalistoja suunnitellessa pienessä yksityiskeittiössä, missä naiselle tarjotaan tilaisuus toteuttaa itseään vapaasti.

Haute cuisine – mestari keittiössäHaute Cuisine – mestari keittiössä on täynnä kauniita kuvia konstailemattomista ja isoista ruoka-annoksista sekä tarkoin valituista raaka-aineksista. Dialogi taas nostaa esiin valmistusvaiheet ja suunnittelun. Haute cuisine -ruokaa se ei kuitenkaan ole. Maalaisruokaa tarjoileva kokki etsii kadonneita helmiä perinneruokakirjoista ja antaa Ranskan eri alueiden parhaiden tuotteiden innoittaa ruokalajien luomisessa.

Haute cuisinen maailma kilpailee koristeellisella ja monimutkaisella makumaailmallaan Hortensen tyylin kanssa, minkä vuoksi elokuvan suomennos onkin harhaanjohtava. Alkuperäinen nimi Les saveurs du Palais viittaakin presidentin linnan kilpaileviin makumaailmoihin, mutta samalla myös muistoihin vapauden ajasta, jonka Hortense töissään sai kokea.

Haute cuisine – mestari keittiössäKokkielokuvana Haute cuisine – mestari keittiössä on erikoinen tapaus, sillä se tosiaan keskittyy täysin rinnoin kokkaamiseen, reseptien suunnitteluun, aterioiden visioimiseen sekä ruuasta nauttimiseen. Vaikka kilpailu presidentinlinnan parhaan kokin paikasta liekehtiikin, se ei nouse ohi ruuanlaiton, kuten vaikkapa elokuvissa Kaikilla mausteilla (2001) tai Le Chef – rakkaudesta ruokaan (2012). Ruokaa tehdään rakkaudella, mutta romanttiseen komediaankaan elokuva ei taivu.

Haute cuisine – Mestari keittiössä on elokuvana lämmin ja kutsuva kuin keittiö. Sen parissa on helppo viihtyä, mutta sen vahvuus koituu myös sen heikkoudeksi. Elokuvan juoni on vailla painotuksia, eikä tarina keskity suoraan mihinkään. Naisnäkökulmaa elokuvasta löytyy, mutta se on tehty varoen. Elokuva ei ärsytä ketään, mutta nälkäiseksi se voi katsojansa jättää.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,3 / 3 henkilöä