Tyttö ja jeti

Amerikkalaisissa valtavirta-animaatioissa läntinen kulttuurimiljöö on se tavallisin tapahtumaympäristö, josta poiketaan lähinnä fantasia-aiheissa, historiallisissa tarinoissa tai eläinsaduissa. Kiinalainen tuotantoraha ujuttaa vakiokuvastoon ripauksen uusia nyansseja. Mistään kulttuurivallankumouksesta ei ole kyse, mutta osin kiinalaisvoimin toteutetussa DreamWork-animaatiossa Abominable / Jeti (2019) seikkailu on sijoitettu Kiinaan ja päähahmot ovat kiinalaisia. Tarina on toki tuttua länsimaan kauraa.

AbominablePörröinen jetin poikanen karkaa seikkailijamiljonäärin kätyreiltä ja törmää pakomatkalla omien ongelmiensa kanssa painivaan teinityttöön, joka päättää auttaa oudon olennon takaisin kotiinsa Himalajalle. Seikkailumatkan yksinkertaista perusrakennetta täydennetään kasvattavalla teemakäsitellyllä. Tie-elokuvista tuttu konsepti toimii myös lastenelokuvassa.

Perhesuhteisiin, yksinäisyyteen, toisten auttamiseen ja itsensä löytämiseen kietoutuvia teemoja käsitellään kohderyhmää ajatellen riittävällä selkeydellä. Aikuiskatsojalle kyse on moneen kertaan nähdystä yhtälöstä, mutta reilusti kouluikäiselle elokuva toimii hyvin. Tapahtumatasoltaan paikoin verkkainen kerronta ja osin vaativat teemat eivät kunnolla aukene alle kouluikäiselle vaikka sinänsä kuvastollisesti elokuva sopii heillekin. Eniten elokuvasta saanevat irti varhaisnuoruuden kynnyksellä olevat, kuten Näin koulutat lohikäärmeesi -elokuvienkin kohdalla.

AbominableJetin parasta antia ovat värikylläiset ja kiehtovat maisemat, joita läpi Kiinan matkaava elokuva tarjoilee. Tarinalliset suvantokohdat lipuvat niitä ihaillessa melko huomaamattomasti ohi. Kiitosta on annettava myös pääosahahmoille. Jeti ei isopäisenä pörrönä edusta stereotyyppisintä lumimiestä ja teinityttö Yi on miellyttävän maanläheinen. Hänestä ei ole väkisin yritetty tehdä mitään toimintatyttöä vaan Yi on herkkä, isäänsä kaipaava teini, joka tarvittaessa osaa tarttua toimeen ilman harteille lasketeltua sankarittaren viittaa.

Elokuvassa ei kokonaisuutena olla minkään suuren äärellä, mutta elämän ja ihmisyyden perusasioista Jeti tavoittaa ne tärkeät pääasiat, joilla on lastenelokuvassa aina arvonsa.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3 / 2 henkilöä