Kreikkalainen tragedia

Hyvä tarina kestää kertomista. Se on tuttu ja turvallinen ja sen voi säännöllisin väliajoin kaivaa esiin pöytälaatikosta ja esitellä taas uudelle sukupolvelle. Koska tarinan olemus ei ole koskaan pelkissä yksityiskohdissa, hyvää tarinaa voi tarpeen tullen päivittää tai varioida, jotta se säilyttäisi relevanssinsa.

A Star Is BornNäin on käynyt A Star Is Bornille, joka on jo peräti neljäs elokuvasovitus samasta tarinasta. Ensimmäiset kaksi versiota sijoittuivat elokuvamaailmaan, kaksi viimeisintä musiikkibisnekseen. Kaikki ovat leimallisesti oman ilmestymisaikansa tuotteita ja niitä ovat tähdittäneet aikansa suurimmat tähdet.

Tarina pysyy aina samana. Uransa loppupuolella oleva miestähti rakastuu nuoreen ja lupaavaan naiseen ja auttaa hänet uran alulle. Rakkaustarinan edetessä miehen tähti hiipuu samalla, kun naisen lähtee nousuun. Tarinassa, jonka iskut ovat selkeitä ja lopputulema vääjäämätön, on samaa kestävyyttä kuin kreikkalaisissa tragedioissa.

A Star Is BornKlassinen tarina suorastaan vaatii isoja tähtiä tullakseen kerrotuksi, mutta koska nykypäivän elokuvatähdet eivät enää pala yhtä kirkkaina kuin ennen, on ohjaaja-näyttelijä Bradley Cooper päätynyt varmasti parhaaseen mahdolliseen vaihtoehtoon valitessaan naispääosaan pop-tähti Lady Gagan.

Gagan ja Cooperin väliltä löytyy aitoa kemiaa, jota ilman viipyilevä elokuva ei toimisi. Julkisuutta palvova Gaga on kameran edessä kuin kotonaan ja saa viattomuutta huokuvalla roolisuorituksellaan unohtamaan, että hän on jo yksi maailman suurimmista julkkiksista. Cooper sammaltaa repliikkinsä samalla tavalla kuin Jeff Bridges Kova kuin kivessä, mutta mahdollisesta imitaatiosta huolimatta hän onnistuu pitämään hahmonsa vakuuttavana.

A Star Is BornOhjaajana Cooper ei yllä aivan samalle tasolle kuin näyttelijänä, sillä elokuvan visuaalinen ilme jää tasapaksuksi. Hänen ratkaisunsa ovat hienovaraisia ja hillittyjä, vaikka toisinaan irrottelulle olisikin tilaa. Usein hillitty lähestyminen kuitenkin tukee tarinan käänteitä, kuten esimerkiksi elokuvan lopussa, kun kaikkein surullisimmat hetket jätetään viisaasti kuvien ulkopuolelle.

A Star Is Born on intiimi tarina ihmisistä, joiden oma elämä ei kuulu pelkästään heille. Vaikka elokuva käsitteleekin rikkaita musiikintekijöitä, joiden elämästä ei pitäisi löytyä huolia tai murheita, Cooper keskittyy kuvamaan heitä kuin tavallisia ihmisiä, joilla on samoja pelkoja ja kipupisteitä kuin kaikilla muillakin. Ainoa ero heidän ja meidän välillä on vain se, että kun me tavalliset ihmiset mokaamme, me emme päädy kaiken kansan naurunaiheeksi.

Julkisuus luo ja julkisuus tappaa tähtiä. Olemme valmiita lyömään idoleitamme, kun he makaavat maassa ja ylistämään heitä, kun he ovat poissa, koska vasta heidän lähdettyään tajuamme, että kaikki ovat lopulta pelkkiä ihmisiä.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,2 / 6 henkilöä