Valokuvat tunteiden tulkkina

Nuorta naista lyödään. Vastapäisen kerrostalon 13-vuotias isätön poika näkee ja suuttuu. Ohjaaja Arto Lehkamon uusi moderni suomalaiselokuva kertoo, mitä sitten tapahtuu. Mutkattomasti ja nopeasti, mutta myös hellyttävästi. Joskus, äärimmäisen harvoin, väkivallasta voi seurata jotain hyvääkin.

Young Love - © 2001 Mainstream PicturesYoung Love -elokuvan pääosassa on yläastetta käyvä Jukka (porilaislupaus Joonas Nordman), joka harrastaa valokuvausta. Jukan käy sääliksi kaupankassa Johannaa (Saija Lentonen) ja hän ottaa pikkuvanhana mentorina tämän huostaansa. Lopputuloksena on mielenkiintoisesti kasattu pojan aikuistumisprosessi, joka kovin lyhyestä kestostaan ja mutkia oikovasta kerronnastaan huolimatta on uskottava. Nuori Nordman on roolissaan erinomainen.

Young Love - © 2001 Mainstream PicturesElokuvan kerronnallinen sielu on kuitenkin Pekka Lukan esittämä kuvaamataidon opettaja Martti, kommunisti homoseksuaali, joka oppilaiden taholta kohdistuvasta halveksunnasta huolimatta jaksaa opastaa Jukkaa valokuvauksen kiehtovaan maailmaan. Martti näyttää kantavan hartioillaan koko 2000-luvun suomalaisen yhteiskunnan kyynisyyden ja empatian puuttumisen taakkaa ja mies kestää sen lujana traagiseen loppuunsa saakka. Pekka Lukka on roolissaan loistava ja pitkäaikaisen näyttämökokemuksensa avulla alansa rautainen ammattilainen.

Young Love on myös ohjaajalleen ammattitaidollinen merkkipaalu. Edellisestä Yöjuna-elokuvasta ehti kulua jo viisi vuotta, mutta lopputulos on yhä mainio. Ei kun uutta putkeen.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,5 / 4 henkilöä