Kun rutiini ei enää riitä

Sumnerin perheessä on kaikki näennäisesti hyvin: talo New Yorkin esikaupunkialueella, pariskunnalla hyvät tulot, 8-vuotias terve poika yhteisen rakkauden ilmentymänä. Pariskunnan elämä on kuitenkin rutiinia päivästä toiseen, mihin vaimo Connie yhtäkkiä herää tutustuessaan tummaan muukalaiseen, josta ei enää pääse irti ja jonka kanssa vain intohimo on tärkeää. Aviomies Edward joutuu kokemaan helvetin ja samalla itsessään piilevät raivon voimat. Kohtalokas syrjähyppy on erinomainen eroottinen jännityselokuva, siis poikkeuksellinen genrensä edustajana.

© 2002 20th Century FoxAviorikosten pitkäaikainen kuvaaja Adrian Lyne (mm. Vaarallinen suhde, 1987, ja Vain yksi yö, 1992) kuvaa taidokkaasti perheenisän pohjatonta tuskaa vaimon teon vuoksi. Kun nainen hassahtaa nuorempaan mieheen, eikä välitä mistään muusta, yhteisen kodin rakentamiseen vuosikaudet omistautuneen miehen raivo on konkreettista ja aitoa. Kohtalokas syrjähyppy on erittäin realistinen ja otteessaan loppuun asti pitävä kuvaus syrjähypystä, joka voisi periaatteessa sattua kenelle tahansa.

© 2002 20th Century FoxViime aikoina varsin tuottelias Richard Gere esittää tavoistaan poiketen hyvin tavallista miestä ilman komediallisia tai toiminnallisia elementtejä ja tekee sen tyylikkäästi. Keski-ikäisenä Gere on vähentänyt maneerejaan ja on kameran edessä nykyisin varsin vaatimaton. Lopputulos on onnistunut ja viitteitä tästä "uudesta" Gerestä saatiin jo viime vuonna Robert Altmanin ohjauksessa Tohtori T ja naiset, jossa perheen naiset veivät miesparkaa miten tahtoivat (vrt. esim. 1980-luvun alun Amerikan gigoloon!). Diane Lane kiusaukseen lankeavana ja seksuaalisuutensa uudelleen kokevana rouvana on myös onnistunut valinta, sillä hän ja Gere näyttelevät hyvin yhteen. Vuorosanojen opettelemisen jälkeen ohjaaja antaa kameran vain pyöriä ja tulosta tulee, yksinkertaisesti, mutta ammattitaitoisesti. Ranskalainen Olivier Martinez on boheemi kirjakauppias ja se kolmas pyörä, joka kokee intohimon syvimmät puolet.

Kohtalokas syrjähyppy analysoi mielenkiintoisella tavalla, onko aviosuhteen toisen osapuolen tekosten jälkeen vielä paluuta yhteen. Elokuva ei valitettavasti pysty asiaa ratkaisemaan, sillä kyse on aina yksilöllisistä ratkaisuista, mutta se saattaa laittaa miettimään, jos mielessä on joskus ollut vastaavat kehitelmät.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3 / 4 henkilöä