Kadonneen jäljillä

Kuinka moni voi sanoa olleensa vaihto-oppilaana maassa, jota ei ole enää olemassa?

Ohjaaja Kirsi Marie Liimatainen voi. Vuonna 1988 kaksikymmentävuotias Liimatainen lähti opiskelemaan marxismi-leninismiä sosialistiseen Itä-Saksaan, eli DDR:ään. Vuoden kestävälle kurssille saapui nuoria yli 80 eri maasta. Osa heistä oli opiskelija-aktiiveja, osa vapaustaistelijoita. Heitä yhdisti usko sosialismiin ja toivo paremmasta maailmasta.

Comrade, Where Are You Today?Kolkossa Itä-Berliinissä monien haavekuvat kuitenkin romuttuivat. Sosialistinen yhteiskunta pitkine jonoineen ei ollutkaan se oppikirjojen sivuilla maalailtu maanpäällinen paratiisi. Kurssi päättyi kesällä 1989, ja vain kuukausia myöhemmin Berliinin muuri murtui. Pian sosialistiset valtiot alkoivat kaatua toinen toisensa perään ja yhteinen unelma näytti rapistuvan käsiin.

24 vuotta myöhemmin Liimatainen lähti etsimään entisiä kurssikavereitaan. Hän halusi tietää, mitä nuoret unelmoijat ajattelevat maailmasta tänä päivänä. Mistä he unelmoivat nyt? Onko toivo paremmasta hiipunut, vai kenties saanut uusia muotoja? Nämä kysymykset veivät Liimataisen Saksaan, Boliviaan, Chileen, Libanoniin ja Etelä-Afrikkaan. Tästä matkasta syntyi nyt Suomessa ensi-iltansa saava dokumentti Toveri, missä olet nyt?

Comrade, Where Are You Today?Dokumentin varsinaisiksi päähenkilöiksi nousevat Liimataisen itsensä lisäksi ympäri maailmaa löydetyt kurssikaverit, jotka kertaavat mitä heidän elämissään on tapahtunut kurssivuoden jälkeen. Kerronta etenee maa kerrallaan, ja käy kurssitovereiden elämäntarinoiden lisäksi läpi myös kohdemaiden poliittista historiaa ja nykytilaa. Vajaan kahden tunnin aikana nostetaan esille kirjava joukko aiheita Hizbollahista apartheidiin.

Kurssitovereiden elämäntarinat ovat keskenään varsin erilaisia, ja osa selvästi toisia kiinnostavampia. Eteläafrikkalaisen Duman tarina on erityisen vaikuttava, mutta Boliviasta ja Chilestä löytyneille kurssitovereille omistettu ruutuaika venyy heti dokumentin alkuvaiheilla turhankin pitkäksi. Kun Bolivian alkuperäiskansojen ääreltä lopulta siirrytään Chilen kautta Lähi-Itään, tuntuu dokumentin punainen lanka ja kantava teema jo kadonneen.

Comrade, Where Are You Today?Kiitosta ansaitsee kuitenkin Liimataisen hienosti käyttämä arkistomateriaali, jota on hankittu dokumentin tueksi runsaasti. Vanhat filmipätkät ja musiikkikappaleet huokuvat entisaikojen tunnelmaa, ja toimivat hyvin muistelun tukena. Niiden elävöittävä vaikutus tulee tarpeeseen, sillä vanhoja muistoja verestävien ystävysten tapaamisia seuratessa tulee muutoin hetkittäin ulkopuolinen olo.

Toveri, missä olet nyt? on kansainvälisen näkökulmansa puolesta kunnianhimoinen teos, mutta aihepiiristä toiseen hyppivän rakenteensa vuoksi se tuntuu pirstaleiselta. Näkökulman rajaus jää epäselväksi, eikä kurssitoverien tarinoita onnistuta nivomaan kunnolla yhteen edes dokumentin loppupuolella. Tuloksena on rönsyilevä matkakertomus, jonka merkitys muille kuin tekijälleen jää auttamatta hieman epäselväksi.

* *
Arvostelukäytännöt