Kolhujen kasvattamat

Esa Illin käsikirjoittama ja ohjaama Toiset tytöt kertoo neljän lukioikäisen nuoren hetkistä, jolloin elämä tuntui kääntävän heille selkänsä. Kolhujen kouraisemat, mutta kuitenkin lopulta ylös nousevat tytöt rytmittävät episodirakenteista elokuvaa tarinoillaan. Kertomusten pohjana toimivat oikeiden nuorten kuvaamat videopäiväkirjat.

Toiset tytötJessica (Ida Vakkuri), Aino (Baha Tokat), Taru (Misa Lommi) ja Jenny (Sara Soulié) ovat kokoontuneet katsomaan Tarun tekemään animaatiota. Samalla he palaavat kukin mielessään lukion päättymistä edeltävään aikaan. Sydänsurut, ulkonäköön kohdistuvat herjat, teiniraskaus ja hylätyksi tuleminen maalaavat vuorollaan tyttöjen kasvutaivalta. Tuolloin lapsuus jätettiin taakse ja astuttiin kohti aikuisuutta.

Nuoruuden ongelmien siivittämät kasvutarinat pitävät vieläkin pintansa. Kun elokuvan pohjana toimivat nuorten oikeat kertomukset, on vaikea perustella, miksi totuttujen teemojen äärelle ei palattaisi uudelleen. Tyttöjen tarinat ovat varmasti ikäpolvesta riippumatta hyvin samaistuttavia ja universaaleja.

Toiset tytötElokuvan ongelma on enemmänkin siinä, että se ei pääse sukeltamaan näihin kertomuksiin pintaa syvemmälle. Puolentoista tunnin kesto asettaa teokselle tiukat rajat, joiden sisällä tyttöjen tarinat jäävät raakilemaiseksi. Kun pyöritään vielä hyvin perinteisten aiheiden äärellä, kokonaisuus taipuu helposti unohdettavaksi. Ihan kiva, mutta onhan näitä nähty.

Toiset tytöt nousee kuitenkin ongelmiensa yläpuolelle ohjaajan raikkaalla otteella. Kantavana elementtinä on tyttöjen oma mielenmaisema, jonka kautta jokaisesta kertomuksesta muodostuu omakohtainen ja persoonallinen. Tätä korostetaan kuvakerronnan ratkaisuissa ja kertojaäänessä.

Toiset tytötElokuvan päähenkilöt avautuvat katsojalle paljaina ja ymmärrettävinä. Nuorten erilaiset huolet asettuvat tässä samalle lähtöviivalle. Tarvetta kolhujen keskinäiseen arvottamiseen ei ole, sillä kyse on yksilöllisistä kokemuksista. Raskaimpien hetkienkin keskellä tiivis kaverinelikko pitää yhtä.

Teoksen ote irtautuu perinteisestä realismista. Päiväkirjaan tehdyt piirustukset ponnahtavat osaksi visuaalista ilmaisua ja kerronta etenee muistojen sanelemana. Tarinoiden yksilöllinen taso näkyy angstisissa monologeissa, joihin sisältyy annos itsepohdiskelua asiaan kuuluvien latteuksien saattelemana. Illi on saanut siirrettyä videopäiväkirjojen yksityisen luonteen taidokkaasti osaksi elokuvaa. Iso kiitos kuuluu myös Anima Boutiquen tekemille animaatioille, jotka ovat kerronnan kannalta erityisarvoisessa asemassa.

Toiset tytötVaikka osa näyttelijöistä on kokeneempia elokuvien saralla, roolisuoritukset ovat kautta linjan tasalaatuisia. Erityisen positiivinen yllätys on stand up -koomikkona paremmin tunnettu Bahar Tokat, joka tekee varman ja luontevan roolin ulkonäkönsä kanssa painivana Ainona.

Toiset tytöt löytää päiväkirjamaisiin tarinoihin oikean tulokulman. Se ei toisinna tapahtumia etäisestä positiosta, vaan asettuu päähenkilöidensä pään sisälle. Vaikka tarinoiden käsittely elokuvan hyvin rajallisessa kestossa jättääkin kokonaisuuden hieman vaitonaiseksi, Illi on silti onnistunut saamaan teoksen raikkaaksi ja eläväiseksi. Kotimaisten nuorisokuvausten ummehtuneessa joukossa Toiset tytöt on oikein positiivinen yllätys.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,3 / 3 henkilöä