Dieselillä ei kiihdy

Tyydyttävien Daylightin (1995) ja Skullsin (2000) ohjaajan Rob Cohenin uusin rymistely uskottelee katsojilleen, että Los Angelesissa ei ole yhtään poliisia eikä sen kadulla autoja. Katuautoilun gloriaa painottava Hurjapäät kuvaa salaisten kilpa-ajojen aivotonta ja hurmoksellista maailmaa, jossa nuoret miehet ovat tosi miehiä ja kuin pikkupoikia päästessään sikakalliiden japanilaislelujensa rattiin, ja naiset tiukkatoppisia bimboja. Ja pakan päällimmäisenä hyörii 2000-luvun Schwarzeneggerin viittaa itselleen hamuava Vin Diesel, se iso kalju mies, joka kuoli Pelastakaa Sotamies Ryanissa.

The Fast and the Furious - © 2001 Universal PicturesYksi-ilmeinen Paul Walker esittää etsivää, joka on solutettu Dominic Toretton (Diesel) johtaman rekanryöstäjien liigan jäljille. Walkerin noviisijepari O’Conner tekee pahimman mahdollisen kardinaalimunauksen ihastumalla Toretton sisareen (Jordana Brewster). Asiat siis vaikeutuvat, kuinkas muuten. Elokuvan loputtua päällimmäiseksi jäi mieleen Dieselin yllättävän pökkelömäinen näyttelijätyö. Verrattuna miehen rooliin Steven Spielbergin Sotamies Ryanissa kontrasti on kauhea, huolimatta että tuossa hienossa sotaeepoksessa Diesel esiintyi pienehkössä sivuosassa. 34-vuotias jätti on kuin itse Arnold samanikäisenä.

The Fast and the Furious - © 2001 Universal PicturesHurjapäitä voidaan kuitenkin pitää saman autokaahausgenren jatkona, jonka edellisiä tulkintoja ovat mm. alkuperäinen Puhallettu 60 sekunnissa ja myös Nuori kapinallinen. Siitä kuitenkin puuttuu tyystin kaikkinainen roolihahmojen välinen herkkyys, vaikka rakkautta näyttäisi olevan mukana useamman kuin yhden pariskunnan kohdalla. Sitä ei vaan saada uskottavasti esiin. Osittain syy lienee ohjaaja Cohenin, jonka aikaisemmat elokuvat eivät myöskään ole kannustaneet suureen metodinäyttelemiseen.

Aivottomana räminäviihteenä Hurjapäät kuitenkin kannattelee itseään liioiteltuun loppuunsa saakka, sillä tekniikan rajoja lipuvat ajosuoritukset ovat varsin komeaa katsottavaa. Dieselin seuraava elokuva on muuten mafiakuvaus Knockaround Guys, jossa näyttelevät myös sellaiset kuin John Malkovich ja Dennis Hopper. Toivoa sopii, että mies on siinä jo tullut sinuksi kameran kanssa.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,2 / 5 henkilöä