Pelottavan sekavaa

Pelottavan sekavaa

Uusien versioiden tekeminen itämaisista kauhuelokuvista on yksi Hollywoodin viime aikojen trendeistä. Kaikki alkoi Gore Verbinskin The Ringistä (2002), jonka pohjana oli japanilainen Hideo Nakatan ohjaama Ringu (1998). Kummassakin aiheena on videonauha, jonka nähtyään kuolee seitsemän päivän sisällä. Ringu on tähän mennessä saanut kaksi jatko-osaa, joista ensimmäisen on ohjannut Nakata itse. Hän on ohjannut myös nyt ensi-iltaan tulevan Ring 2:n.

Gemma La Mana - © 2005 DreamWorks Pictures LLC.Ring 2 ei perustu pelkästään Ringun jatko-osiin. Ringin käsikirjoittaja Ehren Krueger on tehnyt tarinalle uutta jatkoa, ja mukana on elementtejä myös Nakatan Dark Waterista (2002). Ykkösosasta selvinneet Racher Keller (Naomi Watts) ja hänen poikansa Aidan (David Dorfman) ovat muuttaneet uuteen kaupunkiin ja aloittaneet elämänsä alusta. Kirous ei ole kuitenkaan päättynyt. Toimittajana työskentelevä Rachel törmää nauhan uuteen uhriin ja huomaa, että tällä kertaa pahat voimat ovat hänen ja Aidanin perässä.

Ensimmäinen osa toimi juuri ja juuri tappavan nauhan painajaismaisen logiikan ansiosta. Nyt viimeisetkin logiikan jäänteet unohdetaan nauhan mukana. Kirouksen synnyn taustoja tongitaan taas. Rachel ei nähtävästi tehnyt kovin hyvää työtä Ringissä, koska paljastuu paljon uusia asioita kirouksen aiheuttaneen Samara-tytön menneisyydestä. Suurin osa löydöistä on tosin ristiriidassa ensimmäisen osan kanssa tai muuten vain järjettömiä.

Jonkinlainen syy-seuraussuhde elokuvan tapahtumilla varmasti on, mutta katsojalle se ei välity. Varsinkin loppu on sellaista tajunnanvirtaa, mistä käsikirjoittaja voisi eri yhteydessä olla jopa ylpeä. Nyt koko hommasta jää huono maku, eikä sen poistamiseen riitä matkan varrella olleet pari visuaalisesti hienoa kohtausta.

Hollywoodissa on tusinatyötä tekeviä ohjaajia runsaasti omasta takaa, joten Nakatan mukaan ottamiselle ei tunnu olevan muuta motiivia kuin hänen asemansa Ringun ohjaajana. Ringin synkähköä visuaalista ilmettä ei ole kopioitu, mutta mitään mieleenpainuvaa ei ole tuotu tilallekaan. Pelottava tai ahdistava elokuva ei ole. Melkoinen puute kauhuelokuvalle.

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1 / 3 henkilöä