Pako niemimaalta

Neljä vuotta sitten ihmiset raivoaviksi zombeiksi muuttaneen virusepidemian käynnistymisen jälkeen selviytyneet eteläkorealaiset on evakuoitu Manner-Aasian puolelle Hongkongiin. Läheisensä menettäneet kapteeni Jung-seok (Dong-Won Gang) ja tämän lanko Chul-min (Kim Do-yoon) päättävät rikollispomon palkkaamana lähteä osana iskuryhmää takaisin Korean niemimaalle noutamaan miljoonien arvoista rahankuljetusautoa. Hylätyltä vaikuttava Incheonin kaupunki paljastuu kuitenkin vaarallisemmaksi kuin he osasivat kuvitella kohdatessaan zombien lisäksi niemimaalla selviytyneitä ihmisiä.

Train to Busan 2Peninsula (Train to Busan 2, 2020) on Sang-ho Yeonin ohjaama jatko-osa menestyneimpiin eteläkorealaiselokuviin kuuluvalle Train to Busanille (2016). Se on edeltäjäänsä ajankohtaisempi maailmanlaajuisen viruspandemian ja Koreoiden välisten yhä kiristyneiden jännitteiden vuoksi. Ensimmäisen osan tavoin keskiössä ovat tavalliset ihmiset ja perheensä sekä utilitaristinen sanoma toisten auttamisesta suurimman hädän hetkellä.

Korealaisten elokuvien tavoin Peninsulassa kauhu, komedia ja melodraama sekoittuvat äkillisesti toisiinsa. Toimintaelokuvien estetiikaltaan sekä etenemiseltään elokuva taas on paljon velkaa videopeleille kuten The Last of Usille (2013), joiden kohderyhmää kosiskellaan avoimesti. Neljä vuotta raivonneen zombiepidemian jälkeen ihmiset ovat oppineet selviytymään tuhon keskellä ympäristöään hyödyntäen sekä muodostaen tv-sarja The Walking Deadin (2010–) tavoin omia keskenään kilpailevia ryhmittymiään, jotka genren perinteiden tavoin ovat usein jopa vaarallisempia kuin itse zombit.

Train to Busan 2Elokuvassa jatketaan tyylikkäiden zombiefektien hyödyntämistä sekä oivaltavaa kuvausta Hongkong-toimintaelokuvien hengessä, mutta tällä kertaa osana perinteisempää selviytymistarinaa. Inspiraationa näkyvät Danny Boylen 28 päivää myöhemmin (28 Days Later, 2002) juoksevat zombit ja Mad Max -elokuvien kaahaavat panssaroidut ajoneuvot. Paljon luotetaan visuaalisten erikoistehosteiden voimaan Incheonin hylättyjä katuja kaahaavien autojen ja niitä vastaan iskeytyvien zombien toteutuksessa, mikä saattaa häiritä praktikaalisiin efekteihin viehättyneitä katsojia.

Peninsulan kerronnan rytmitys jännityksen rakentamisen ja draaman hiljaisten hetkien välillä ei toimi yhtä hyvin ensimmäisen osan junaan rajautuneessa kerronnassa, minkä vahvuudet jännityselokuvien historia on toistuvasti osoittanut. Vahvan alun jälkeen kerronta alkaa laahata erityisesti Jung-seokin viettäessä aikaa selviytyjäperheen kanssa ja potiessa syyllisyyttä samalla kun Chul-min taistelee hengestään sotilasyksikkö 631:sen taisteluareenalla. Lopetuksessa on nähtävissä jo ensimmäistä elokuvalle ja korealaiselle kauhulle ominainen melodramaattisuus, josta puuttuu tällä kertaa traagisuus.

Train to Busan 2Train to Busanin kanssa samaan maailmaan sijoittuvana, mutta sen tapahtumista erillisenä standalone -elokuvana Peninsulassa tuodaan monia kiinnostavia sivuhahmoja perinteisen yksiulotteisen toimintasankarin rinnalle aina Min-jungista (Jung-hyun Lee) ja tämän neuvokkaista tyttäristä (Lee Re ja Kwon Hae-hyo) sadistiseen, mutta huvittavaan kersantti Hwangiin (Kim Min-jae).

Genrensä mallikelpoisena edustajana Peninsula on pätevä jatko-osa tarjoten tarpeeksi samaa sekä erilaista kuin edeltäjänsä. Siitä vain puuttuu sama uutuuden viehätys ja korealaisten kauhuelokuvien iskevyys, joka saa palaamaan lajinsa parhaimpien edustajien, kuten Train to Busanin pariin useammaksi katselukerraksi. Jos sarjaan aiotaan tehdä lisää elokuvia, tulisi niiden etsiä uusia näkökulmia jo melko koluttuun zombiapokalyptisen maailmaan kuvaukseen.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2 / 2 henkilöä