Muumilaaksossa tapahtuu taas

Muumien tuotteistaminen on viime vuosina edennyt varsin pitkälle, mutta elokuvantekoon se on ulottunut yllättävän vähän. 1990-luvun tv-sarja ja Muumipeikko ja pyrstötähti -elokuva (1992) ovat monelle yhä ainoat ja oikeat muumikokemukset, ja taannoinen Muumit Rivieralla (2014) olikin ensimmäinen uusi muumielokuva vuosiin.

Muumien taikatalviVastavalmistunut Muumien taikatalvi on puolalais-suomalaisena yhteistyönä toteutettu nukkeanimaatio, joka henkii perinteistä lastenohjelmien estetiikkaa. Muumilaakson vaivuttua talviteloille Muumipeikko herää kesken unien ja lähtee tutkimaan oudoksi muuttunutta maailmaa. Talvisten puuhien lomassa tavataan tuttuja hahmoja ja aletaan valmistautua salaperäisen joulun tuloon.

Pörröinen ja vanhahtava nukkeanimaatio on varsin virkistävää katseltavaa moniin nykyisiin tietokoneanimoituihin lastenelokuviin verrattuna: aikuisemmalle yleisölle Muumien taikatalvi onkin varmasti nostalginen kokemus. Myös kerronta poikkeaa massasta rauhallisuudellaan, ja vauhdikkaimmat hetket ovatkin lähinnä mäenlaskua ja laakson asukkaiden leikkejä.

Muumien taikatalviJuonen kannalta elokuva ei sen sijaan tarjoa kovinkaan uutta näkemystä. Tapahtumia lainataan Tove Janssonin kirjoista ja parin vuosikymmenen takaisista tv-sarjan jaksoista varsin vapaalla kädellä kokonaisuudeksi, jota yhdistää lähinnä joulunajan teema. Tarinan edetessä seurataan välistä Muumipeikon kaipuuta kesään, Surku-koiran haikailua susien luo ja Pikku Myyn edesottamuksia Hemulin kanssa. Kovin selkeää rakennetta tai fokusta ei kehity tarinaan missään vaiheessa vaan kohtauksesta toiseen siirrytään ilman suurempaa syytä.

Jännitteiden puuttumisesta huolimatta Muumien taikatalvi ei ehdi kyllästyttää katsojaa – värikäs ja kotikutoinen visuaalisuus tekee tutuista puitteista uudella tavalla kiehtovia. Mörkö onkin unenomaisen kimmeltävä, fantasianomainen otus ja laakson ötökät käsin kosketeltavia. Vaikka dialogi tai tarina eivät olekaan yllätyksellisiä tai omaperäisiä, saa naivistinen ote ainakin hyvälle tuulelle.

Muumien taikatalviEtenkin pienemmille lapsille Muumien taikatalvi on hyväntuulinen ja taianomainen elokuva. Vesa Vierikon rauhoittava kertojanääni selittää kohtaukset rautalangasta, ja Tuu-Tikki muistuttaa ohimennen perheen ja ystävien tärkeydestä vuoden pimeimpänä aikana. Vaikka juoni jää toissijaiseksi, Janssonin kirjoille ominainen optimismi on tavoitettu.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3 / 2 henkilöä