Puusilmä-Mikki

Taidehuutokaupat ovat mitä mielenkiintoisimpia tilaisuuksia. Siellä raharikkaat ostelevat eriskummallisia taideteoksia tavallisen kaduntallaajan näkökulmasta pöyristyttävin hinnoin. Nokkela britti hienostuneella huumorillaan meklarin nuija kädessään on kuin piste i:n päälle. Kuvitellaanpa, että tällainen huutokauppa ja nokkela britti joutuisivat brutaalien mafiaveikkojen käsiin. Siitähän suoltuisi hersyvää huumorin remakkaa, eikö totta?

Mickey Blue Eyes / Sinisilmä-Mickey - © 1999 Warner Bros.Michael Felgate eli Hugh Grant on nokkela britti ja huutokaupanpitäjä. Kosittuaan ihastustaan Ginaa (Jeanne Tripplehorn) alkavat hommat niin töiden kuin rakkauselämänkin merkeissä niin sanotusti kusta. Gina kun sattuu olemaan mafiapomo Frank Vitalen (James Caan) tytär.

Sinisilmä-Mickey alkaa lupaavasti. Siinä on kaikki edellä kerrotut ainekset, joista on nivoutumassa hupaisaa komiikkaa siitä, miten hyveellisen jäyhä brittiläisyys kohtaa suorasukaisen ja tulisen italialaisuuden. Näissä merkeissä kaikki oli hyvin, kunnes joku keksi ottaa aseen esille ja laukaista sen kerran ruumiin ilmestymisen seurauksella. Sääli, sillä sen jälkeen kaikki oli jo nähtyä ja koettua ties kuinka moneen kertaan, ties kuinka monessa mafiaparodiakomediassa.

Must-Hugh

Keskittymällä henkilöhahmoihin ja niiden ristiriitaisuuksiin olisi Sinisilmä-Mickeystä kehkeytynyt mieleen jäävä komedia. Nyt kaikki jäi vain yhden kortin varaan ja kortti on Hugh Grant. Tämä brittinäyttelijä herättää yleisössä erilaisia vastaanottoreaktioita. On ymmärrettävää, että jotkut suhtautuvat puusilmäiseen britti-mikkiin hieman naljusti, mutta toisaalta Grantin omaleimainen olemus olla hyväsydäminen epäonnistuja, herättää emotionaalista samaistumista niin miehissä kuin naisissakin ilman, että siihen pitää sotkea homoeroottisia kulttuuri-ilmentymiä. Nasevasti kirjoitetut repliikit vain soljuvat Hughin kainosta suusta niin ihanan hauskasti.

Hughille Sinisilmä-Mickey on näitä rutiinitöitä, mutta kovakasvoisen James Caanin eksymistä tällaiseen hullutteluun tohtii kyllä hieman ihmetellä. Ja - entäpä sitten elokuvan naiskauneutta edustava Jeanne Tripplehorn. Näyttelijättären taidothan todistettiin jo muinoin Waterworldissa ja kun Jeanne muistuttaa ulkoisesti, kuin muutoinkin, entisen työtoverini puolisoa erehdyttävän paljon, voinee kai ihmetellä hänen koko uraansa näyttelijänä.

Mutta - kaikille söpöille aamutossusankareille Hughin tähdittämä elokuva on must-katsottavaa.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,7 / 3 henkilöä