Vaihtelua joulupukkileffoille

Elokuvien Kolmetoista ja Lords of Dogtown tekijänä tunnettu Catherine Hardwicke on päättänyt tehdä tämän vuoden jouluhitin Jeesuksen syntymätarinasta. Jotenkin vain olisin odottanut ohjaajalta enemmän edellisten elokuvien kaltaista särmikkyyttä, sillä Matkalla Beetlehemiin tarjoaa harvinaisen sovinnaisen ja yllätyksettömän version joulujuhlien klassikkokuvaelmasta.

© 2006 New Line CinemaJuoni on tietysti kaikille tuttu. Nuori Maria saa ilmestyksen, jossa enkeli Gabriel kertoo hänen odottavan lasta. Aluksi kukaan ei oikein usko Marian tarinaan Pyhän Hengen siitoksesta, mutta enkelin ilmestyttyä yhdelle jos toiselle Maria välttyy kivitykseltä, vaikka hyljeksintää saakin osakseen. Samaan aikaan salaliittoja ja petosta joka nurkalla näkevä Rooman nukkehallitsija kuningas Herodes taas tarvitsee yhä enemmän verorahoja palatsinsa kaunistelemiseen kullalla. Keisari Augustukselta käykin käsky, että kaikki kansa on verolle pantava, joten Joosef ottaa aasin ja vaimonsa, ja he lähtevät matkalle kohti Joosefin synnyinkaupunkia Beetlehemiä.

Näitä Jeesuksen elämää käsitteleviä elokuvia on viime vuosina nähty useampia. Mel Gibsonin The Passion of the Christ räjäytti potin, vaikka sitä juutalaisvastaisuudesta haukuttiinkin. Haitilais-amerikkalaisen filmintekijän Jean Claude LaMarren Jeesuksen kahta viimeistä päivää käsittelevä The Color of the Cross taas on herättänyt ristiriitoja viime kuukausina Yhdysvalloissa kuvaamalla Jeesuksen mustana. Nämä kummatkin ovat tulkinneet Jeesuksen viimeisiä päiviä edes jotenkin uudella ja ristiriitaisella tavalla. Matkalla Beetlehemiin taas palaa Messiaan syntymään, mutta niin kiltisti, ettei siitä meinaa saada mitään irti.

© 2006 New Line CinemaAramean käyttö lisäsi Gibsonin teoksessa elokuvan autenttisuuden tuntua, mutta Matkalla Beetlehemiin luottaa Hollywood-elokuville tyypillisesti murtaen puhuttuun englantiin. Tuntuu typerältä, että esimerkiksi pohjoisirlantilainen Herodes ja uusiseelantilainen Maria yrittävät kumpikin tätä rikottua kieltä vääntää. Muuten Matkalla Beetlehemiin kerää kyllä kunniaa, sillä lavasteet ja puvustus ovat ensiluokkaisesti ajankuvan mukaisia.

© 2006 New Line CinemaMatkalla Beetlehemiin -elokuvan tulkinta syntymätarinasta vain on kutakuinkin yhtä värikäs ja erottuva kuin nämä mainitut ala-asteen joulujuhlien esitykset. Mitään uutta sanottavaa Jeesuksen syntymästä on turha odottaa, sillä tarina seuraa ehkä turhankin orjallisesti Raamatun kertomaa. Lisänsä toki antaa kolmen itämaan tietäjän matkan seuraaminen, josta on oudosti haettu myös koomisiksi tarkoitettuja piirteitä tarinalle.

Eniten kohua etukäteen on herättänyt Valasratsastaja-elokuvasta kuuluisuuteen nousseen Keisha Castle-Hughesin valinta Mariaksi, hän kun on puoliksi Uuden-Seelannin maori. Kieltämättä nuoren naisen ulkomuoto ei vastaa ihan perinteistä juutalaista näköä, mutta roolistaan hän kyllä selviää kiitettävän hyvin.

* *
Arvostelukäytännöt