Kliseiden roskakori

Tämä on jo ainakin kolmas luokattoman huono romanttiseksi komediaksi itseään kutsuva laskelmoitu kliseeroskis tämän vuoden puolella. Mitä tapahtuikaan Karkausvuoden ohjaajalle Anand Tuckerille, joka vielä vuonna 1998 ohjasi verevän, tositapahtumiin perustuvan sisarkuvauksen Hilary ja Jackie?

Juoni menee niin, että bostonilainen Anna (Amy Adams) haluaisi lääkärisulokkeensa kanssa naimisiin. Tämä ei tajua kosia, ja Anna päättää lähteä ukkelin työmatkan perään Irlantiin, jossa kuulemma karkausvuonna naisetkin saavat kosia. Kuinka ollakaan, kerran neljässä vuodessa ilmaantuva 29.2. osuu juuri sopivasti tämän matkan kohdalle.

Leap YearAnnan tie kardiologinsa luo Dubliniin tietysti mutkistuu, kun sääolosuhteet heittelevät häntä milloin mihinkin Irlannin perähikiälle. Hengästyttävän komea mutta pikkaisen juro Declan (Matthew Goode) on lopulta päätyvä Annan kuskiksi ja matkakumppaniksi, ja kukaan ei varmaan millään voi arvata mitä matkalla tapahtuu.

En edes jaksa alkaa jauhaa, miten naurettava ja viktoriaaninen elokuvan asetelma on kosinnan odottelusta tai siitä, että kosiva nainen se vasta epätoivoinen on. Itseni toistamisen uhalla totean vain, että romantiikkaa ja komediaa on Meatloafissakin enemmän kuin tässä tunti ja neljäkymmentä minuuttia kestävässä kidutuksessa.

Leap YearSamoja noloja kliseitä toistellaan kuin äskettäisessä mahalaskussa Avio-onnea Morganeiden tapaan. Näiden elokuvien tekijät näemmä kuvittelevat, että sama iänikuinen kaavaa toimii aina: kaksi toisilleen tarkoitettua ihmistä ovat ensin vastahankaan ja läpikäyvät tukun hassuja konflikteja, kunnes ymmärtävät onnensa ja toistensa päälle. Ei, se ei toimi aina. Alkaa ihan tulla ikävä sentimentaalista Uneton Seattlessa -tunnelmaa, kun tällaisia joutuu katselemaan. Se on jo vakava merkki lajityypin oksennustilasta.

City-ihmisen korkkarit uppoavat mutaan ja lehmänpaskaan, akku loppuu kännykästä, urbaania elämäntapaa ylenkatsotaan ah niin autenttisten ja lämpöisten mutta patakonservatiivisten irlantilaisten taholta, ja tinapilli soi. Maisemat ovat ihan kivat, mutta silti elokuva on hirvittävää ajanhukkaa.

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,2 / 6 henkilöä