Kotimainen komediahelmi vihdoin valkokankaalla

Kaikki alkoi siitä, kun näyttelijälegenda Ritva Valkama aikoinaan otti yhteyttä kirjailija Kari Hotakaiseen pyytäen tältä monologia. Hotakainen kirjoitti parhaillaan seuraavaa romaaniaan Ihmisen osa, joka julkaistiin vuonna 2009. Pari vuotta myöhemmin Helsingin Kaupunginteatteri esitti täysille katsomoille Valkaman tähdittämää näyttämöversiota.

Ihmisen osaAlkuperäisessä romaanissa kirjailija ostaa 80-vuotiaalta, eläköityneeltä lankakauppias Salme Malmikunnakselta hänen elämänsä. 7000 eurolla kirjailija haluaa kuulla Malmikunnaksen koko elämäntarinan ja kirjoittaa siitä kirjan. Siinä missä romaania ja näytelmää kuljettaa Salme, elokuvan pääosaan näkökulmahenkilöksi on valittu Salmen poika, Pekka.

Pekka Malmikunnas on menestyvä liikemies – tai näin hän edelleen antaa ymmärtää. Enää hänellä ei ole yritystä, eikä itse asiassa edes kotia. Kulissit pidetään kuitenkin yllä, kuten suomalaiseen periksiantamattomaan asenteeseen kuuluu. Hänen siskoillaan on myös omat ongelmansa, jotka pidetään visusti vain oman lähipiirin tiedossa. Eikä siihen lähipiirin tietenkään sisälly oma suku.

Ihmisen osaSisarusten elämä menee sekaisin, kun heidän vanhempansa päättävät tulla maalta Helsinkiin tapaamaan lapsiaan. Syntyy useiden keittäjien ja raaka-aineiden sekava soppa, jonka keskiössä Pekka yrittää kunniallisesti selviytyä.

Ohjaaja Juha Lehtolan hervoton Ihmisen osa on onnistunut komedia, joka osoittaa suomalaisen luonteen absurdit piirteet osuvasti ja tarkasti. Siitä kiitos kuuluu suurelta osin tietysti Hotakaiselle itselleen, joka on ollut mukana kirjoittamassa elokuvaversion käsikirjoitusta yhdessä Lehtolan kanssa.

Ihmisen osaIhmisen osa on hillitön, mutta komedia rakentuu suomalaisten kipukohtien päälle: konkurssi, työttömyys ja toisaalta liika työn tekeminen, kodittomuus, turhamainen ylpeys ja uuden vierastaminen. Elokuvaan on tuotu myös yhteiskunnallisia elementtejä, joita näytelmästä ja romaanista puuttui. Sitä on osin päivitetty tähän päivään, lisätty kontrastia uuden ja vanhan maailman välillä.

Ei ole mikään suuri yllätys, että loistava Hannu-Pekka Björkman johtaa komeaa näyttelijäkatrasta, johon kuuluvat esimerkiksi jo alkuperäisessä näytelmässäkin nähdyt Armi Toivanen ja Leena Uotila. Lisäksi vaikuttavia roolisuorituksia tarjoilevat muutkin näyttelijät aina konkari Asko Sarkolasta säihkyvään Tytti Junnaan.

Ihmisen osaIhmisen osa on kotimaisen komedian helmi, joka kokee notkahduksen ainoastaan elokuvan loppupuolella. Hieman tiivistetymmällä kestolla lopputulos olisi mahdollisesti saatu hiottua vielä kirkkaammaksi, sillä tyylilajin äkkinäinen, melko radikaali muutos tuntui viimeistelemättömältä.

Tyylillisesti elokuvalla on yhtymäkohtia hyviin ranskalaiskomedioihin. Alkuperäinen romaani on saanut aikoinaan Ranskassa menestyksen lisäksi myös Prix Courrier International -kirjallisuuspalkinnon. Muutenkin maailmalla on aina kiehtonut Hotakaisen tyyli käsitellä raskaita aiheita kepein komedian keinoin.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 4 / 3 henkilöä