Paluu poreammeeseen
Alkuperäinen Hot Tub Time Machine (jota levitettiin Suomessa onnettomalla lisänimellä Kasarikankkunen) oli yllättävän hauska komedia, jossa vanha kaveriporukka joutui mystisen poreammeen takia takaisin 1980-luvulle elämään uudestaan nuoruutensa juhlapäiviä.
Juju oli siinä, että varttuneemmat aikamatkaajat näyttivät menneisyydessä taas nuorilta, joten heillä oli mahdollisuus vaikuttaa tulevaisuuden tapahtumiin. Aikamatkustus ja siihen liittyvät paradoksit pidettiin helppotajuisina. Tästä syystä kepeästä asetelmasta saatiin revittyä tarpeellinen irti.
Hot Tub Time Machine ei menestynyt erityisen hyvin elokuvateattereissa, mutta siitä huolimatta sille on tehty jatko-osa. Se on edeltäjäänsä halvempi ja näyttelijäkaartista puuttuu ensimmäisen osan kantavana voimana toiminut John Cusack. Hänen esittämänsä Adamin poissaolo tiedostetaan, mutta hahmon lopullinen kohtalo jää avoimeksi.
Kaikki alkaa siitä, mihin ensimmäinen osa aikaparadoksien jälkeen jäi. Lou (Rob Corddry) on menestyvä rock-laulaja ja Lougle-hakukonefirman miljardööriomistaja. Nick (Craig Robinson) on nimekäs hittitehtailija. Jacob (Clark Duke) pitää edelleen isä-Louta kusipäänä, eikä arvosta lainkaan sitä tapaa, jolla Nick ja Lou ovat luoneet omaisuutensa – eli varastamalla toisten ideoita. Myös Nick potee tunnontuskia samasta syystä, mutta teeman käsittely jää kesken.
Eräissä juhlissa Lou saa vihdoin maksaa teoistaan, kun salamurhaaja täräyttää häntä haulikolla munille. Nick ja Jacob pelastavat hänet poreammeen avulla, mutta omituisen käänteen takia kolmikko ei päädy menneisyyteen vaan tulevaisuuteen, josta Loun ampuja on tullut, ja nyt heidän pitää selvittää murhaajan henkilöllisyys ennen kuin on liian myöhäistä.
Yksi osa ensimmäisen elokuvan viehätystä oli 1980-luvun puitteissa. Siihen verrattuna tulevaisuuden maailma ei ole läheskään yhtä mielenkiintoinen. Pieni budjetti paistaa läpi.
Yksi tarinan suurimmista ongelmista on vaikeaselkoisissa aikaparadokseissa. Aikamatkailun esittämiseen liittyy aina ongelmia, mutta näin sekavaa ja ongelmallista logiikkaa on harvoin nähty. Silti sen selittämiseen uhrataan runsaasti aikaa. Siinä missä ensimmäinen Hot Tub Time Machine piti asiat simppelinä, jatko-osa vyöryttää päälle elokuvaviittauksia, joihin toinen toistaan epäloogisemmat paradoksit voivat nojata. Vaikka kyseessä onkin aivoton komedia, jonkinlainen johdonmukaisuus olisi ollut paikallaan, koska elokuva ei ole hauska.
Vitsit ovat paljon julmempia kuin edellisessä elokuvassa. Ilkein kohtaus tulee elokuvan puolessavälissä, kun Lou laittaa Nickin ja sukulaispoikansa Adam Jr:n (Adam Scott) harrastamaan seksiä suorassa tv-lähetyksessä. Yleinen ilkeämielisyys tekee katselukokemuksesta piinaavan tuskallisen.
Vielä lopuksi pari nyrkkisääntöä kaikille, jotka vielä miettivät, kannattaako Hot Tub Time Machine 2:sta katsoa. Jos et ole nähnyt Hot Tub Time Machinea, voit huoletta jättää tämän väliin, koska et todennäköisesti ymmärrä näkemästäsi mitään. Jos et pitänyt ensimmäisestä elokuvasta, tiedät jo vastauksen. Mikäli taas pidit, kehotan joka tapauksessa välttämään tätä elokuvaa kuin ruttoa, koska se tuhoaa ne vähäisetkin hyvät muistot, jotka ensimmäinen elokuva jätti.
Seuraava:
Run All Night
Kovapintainen toimintaelokuva luottaa Liam Neesonin karismaan.
Edellinen: Henkien kätkemä
Hayao Miyazakin lumoava mestariteos uusintaensi-illassa.