"Hurahtamisen" ja käännytyksen oppilaina

Kliseen mukaan Intia on jotain sellaista kuin olotila. Siellä ihminen muuttuu henkisesti. Näin käy myös australialaisen perheen tyttärelle Ruth Barronille (huumaava Kate Winslet), joka liittyy matkallaan lahkoon, kohtaa gurunsa ja päättää jäädä Intiaan. Ruthin ratkaisut ovat täysin hänen omiaan. Hänen perheensä alkaa kuitenkin keksiä valheita, joilla he saisivat tytön takaisin perheensä ja entisen elämänsä pariin.

Ruthin väliaikaisesti palatessa kotimaisemiinsa on perhe pyytänyt keskuuteensa "poisohjelmoija" P.J. Waltersin (Harvey Keitel) Amerikasta. Hän on luvannut tehdä Ruthista "sen saman tytön kuin aina ennenkin" kolmessa päivässä. Täksi ajaksi Ruth pakotetaan P.J.:n kanssa autiomaan mökkiin.

Holy Smoke! - © 1999 Miramax FilmsEnsin kaksikon yhteinen aika täyttyy väittelemällä siitä, mikä on todellista uskoa ja mikä hurahtamista. Keinotteleva mies yrittää vetää jalustaa tytön viattomalta herännäisyydeltä muistuttamalla tätä mm. videokatkelmalla Charles Mansonin lahkon brutaaliuksista. Tähän hehkeä Ruth vastaa viettelemällä machoilevan käännyttäjänsä, jolloin asetelma kääntyykin naisen ja miehen asemien väliseksi taisteluksi. Uskon tilalle on tullut oletettu rakkaus ja seksi, joiden peliä pyörittää tietysti nainen. Roolien keskinäisessä kamppailussa kuitenkin sekä mies että nainen huomaavat olevansa aidoimmin omat itsensä. He joutuvat kohtamaan omien ratkaisumalliensa heikkoudet.

Holy Smoke! - © 1999 Miramax FilmsJane Campionin Holy Smoke on hyvin omalaatuinen elokuva. Ensimmäiset kuvat antavat odottaa trendikästä Intia-hörhöilyä, mutta luvassa onkin vapauden ja vallan käsitteiden pohdintaa Sweetien (1989) tapaisessa bisarrissa kuvastossa. Campion tasapainoilee vakavan ja koomisen rajamailla, saaden elokuvansa vaikuttamaan ajoittain pelkältä pilveltä. Holy Smoke yrittää tietoisesti olla miellyttämättä ketään. Siksi sitä varmasti tullaan inhoamaan. Ensinnä elokuvan miehet ovat pelkkiä machoja ja naiset usein naiiveja. Seksikohtaukset ovat rietastelevan rohkeita. Elokuvasta, jossa seksinjano sivuuttaa sisäisen hengen, tuskin pitävät hindulaiset tai lahkolaiset. Yksilönvapautta vaalivat eivät löydä omaksuttavaa sisältöä elokuvasta, jossa henkilöt löytävät minänsä toisten suorittaman riiston avulla.

Näinkin voi ihmiselämässä käydä. Asiat eivät suju oletettujen ihanteiden mukaan, mutta ne voivat silti vaikuttaa positiivisesti. Onko se sitten paha asia? Holy Smoke vaikuttaa rehelliseltä elokuvalta. Uskottavuuteen vaikuttavat suuresti Kate Winsletin ja Harvey Keitelin valloittavan sisäistyneet näyttelijäntyöt.

Hullun kamarinäytelmän ja autiomaahourailun intohimoiset sävyt haihtuvat typeryydeksi viimeistään lopun postikorteissa, jotka päähenkilöt lähettävät toisilleen. Sitä ennenkin vaara on vähän turhan monta kertaa lähellä.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,3 / 7 henkilöä