Kun kuvitelmat muuttuvat todeksi

Edesmennyt Stanley Kubrick on elokuvahistorian yksi merkittävimpiä ohjaajia. Lähes kaikki hänen elokuvansa ovat kirjoittaneet oman lukunsa historiaan. Kubrickin elokuvat ovat aina puhuttaneet ja tulevat yhä puhuttamaan. Parhaiten ohjaajasuuruus tunnetaan kiistattomista klassikoistaan, kuten Tohtori Outolempi (1964), Avaruusseikkailu 2001 (1968), Kellopeli Appelsiini (1971), Barry Lyndon (1975), Hohto (1980) ja Full Metal Jacket (1987).

Eyes Wide Shut - © 1999 Warner Bros.Kubrick aloitti elokuvanteon 50-luvulla, mutta jo seuraavan vuosikymmenen alussa hän tympääntyi Hollywoodiin ja muutti Englantiin. Omiin oloihinsa hiljalleen erakoitunut ohjaaja työsti elokuvia harvakseltaan, mutta sitäkin suuremmalla antaumuksella ja huolellisuudella. Miehen testamentiksi jääneestä Eyes Wide Shut -elokuvasta liikkui pitkään mitä erilaisimpia tarinoita. Eikä sinällään ihme, sillä hänen edellisestä elokuvastaan, Full Metal Jacket, oli kulunut jo yli kymmenen vuotta. Lisäksi uuden produktion pääosissa erittäin hyvin tiedettiin olevan aviopari Tom Cruise ja Nicole Kidman sekä elokuvan liikkuvan hyvin seksuaalisviritteisen tematiikan syövereissä.

Kubrick on useissa elokuvissaan tutkinut ja seurannut ihmismieltä - sen kehitystä ja käyttäytymistä eri tilanteissa. Voimakkaimmillaan hän on tarkastellut kriittisesti yhteiskunnan ja yhteisön voimaa muuntaa mielen kuvitteellisuudet osaksi todellisuutta. Eyes Wide Shut on hämmentävä ajatusleikki kuvitelmien ja todellisuuden yhteen törmäämisestä. Ajatus pettämisestä on parisuhteen ehkä rienaavin piru, jota kukaan ei pysty täysin pakenemaan. Kubrickin käsissä tämä mielen periksi antamaton vainoharha ottaa vallan tirkistellä itse todellisuuteen.

Hämmennys

Eyes Wide Shut - © 1999 Warner Bros.William Harford (Tom Cruise) on nuori ja menestyvä eliittilääkäri, joka elää onnellisessa avioliitossa vaimonsa Alicen (Nicole Kidman) kanssa. Onnellisuus ei ole heille mikään kulissi, vaan todellisuus, mutta jokaisella onnen hattaralla on myös pimeä varjonsa. Kun tohtorille selviää, että hänen vaimonsa pettää häntä kuvitteellisesti, ajautuminen vainoharhaisten kuvitelmien maailmaan käy väistämättömäksi. Ahdistavat mielikuvat ajavat Williamin öisille New Yorkin kaduille kohtaamaan kuvitelmansa ja niiden synnyttämät omat halunsa. Mielen rienaava piru johdattaa Williamin lopulta paikkaan, jossa kasvoton todellisuus ottaa vallan kuvitelmilta synnyttääkseen uusia rienaavia kuvitelmia.

Eyes Wide Shutin episodi, jossa William käy mielihalujensa löytöretkelle kasvottomassa porhokartanossa on kaikessa ahdistavuudessaan ylitsepääsemättömän mielenkiintoinen. Kuvan ja äänen maaninen harmonia pakahduttaa katsojansa hiljaiseksi ja todistaa 70-vuotiaana kuolleen ohjaajan hallinneen edelleen suvereenisti kuvilla puhuttamisen, tuon nykytiimellyksessä pitkälti kadonneen taidon.

Jotain vain ei ole aivan kohdallaan. Tom Cruise ja Nicole Kidman vaikuttivat nukeilta, jotka toimivat juuri niin kuin heidän nyörejään pitelevä mestari halusi. Hahmojen syvyys tuntui jäävän ulkoa opeteltuihin liikkeisiin. Katsojan on myös vaikea huijata mieltään unohtamaan Tom Cruisea säteilevänä ja nahkatakkisena Amerikan sankarina, mutta toisaalta ihmisethän ovat mielensä nukkeja, joten hämmennys ottaa katsojassa helposti vallan, mitä entisestään vahvistaa Kubrickille epätyypillinen "liian kirkas" loppuratkaisu.

Stanley Kubrick on testamentannut meille loisteliaan elävän kuvan perinnön, joka jo sinällään on hämmästyttävä. Näkemättömäksi ja kokemattomaksi jäi hänen pitkään suunnitteilla ollut tieteiselokuvansa A.I. (Artificial Intelligence). Nyt joudumme vain "tyytymään" Eyes Wide Shutiin.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,6 / 8 henkilöä