Maradonan nousu ja tuho

Jalkapallo herättää suuria tunteita. Kentällä luokkaerot ja kansalaisuudet samanaikaisesti hälvenevät ja vahvistuvat. Peli voi tehdä pelaajista jumalia 90 minuutin aikana ja syöstä heidät vallasta seuraavassa hetkessä. Yksi näistä legendoista on Diego Armando Maradona. Vaikka Maradonan otteet jalkapallo kentällä ja sen ulkopuolella ovat yhä kiisteltyjä, on hänen asemansa legendojen joukossa kiistaton. Asif Kapadia pyrkii dokumentissaan Diego Maradona purkamaan miestä ympäröivää myyttiä ja tarkastelemaan, miksi pelaaja herättää niin paljon vihaa ja rakkautta.

Diego MaradonaSennan (2010) ja Amyn (2015) ohjannut Asif Kapadia on uusimmassa dokumentissaan muuttanut lähestymistään henkilökuvaan. Elämäkerta rajautuu tällä kertaa Maradonan kausiin Napolin paidassa (1984–1991). Elokuva alkaa miltei suoraan Barcelonan epätasaisten kausien jälkeen, kun jalkapalloilija saapuu Napoliin pelastajana, jonka odotetaan nostavan Italian liigasta tippumisvaarassa oleva joukkue turvaan sekä kohottavan syrjityn kaupungin maineen. Pyhimyksen asemaan nousevalle jalkapalloilijalle Napoli merkitsee rauhaa ja vapautta, mutta maine muuttaa kaupungin vähitellen kultaiseksi häkiksi, josta ei löydy uloskäyntiä.

Diego Maradonassa Napolin vuodet kulminoituvat kahteen MM-kisaan: Meksikon kisoihin vuonna 1986, jotka tekivät Maradonasta supertähden ja Italian vuoden 1990 kisoihin, jotka muuttivat hänen asemansa Italiassa. Näiden tolppien väliin kudotaan hänen matkansa Napolin paidassa. Nationalismin syviä kytköksiä jalkapalloon pohditaankin argentiinalaispelaajan kohdalla keskittyen erityisesti italialaisten kuvaan Maradonasta. Italialaisen jalkapallokulttuurin sivussa kulkee Napolin kaupungin historia. Syrjityn ja köyhän italialaiskaupungin maine sidotaan Maradonan altavastaajan rooliin.

Diego MaradonaKapadia tyyli työstää arkistomateriaaleista selkeitä tarinankaaria on jälleen vakuuttava. Diego Maradona tekee pelaajan elämästä helposti lähestyttävän myös niille, jotka eivät seuraa jalkapalloa. Hienoja maaleja pääseekin seuraamaan, mutta jalkapallo pelinä jää dokumentissa sivuosaan. Vaikka elokuva tiivistääkin hienosti, miten Maradona peliälynsä ja nopeutensa kautta nousi pelaajien kärkikastiin, käsittelee dokumentti enemmän jalkapallon sidoksia aikaansa ja politiikkaan. Se rinnastaa Falklandin sodan tapahtumat 1986 Meksikon MM-kisojen Englanti–Argentiina-otteluun ja osoittaa Maradonan ostamisen vaikutukset köyhän pikkukaupungin sosiaaliseen ilmapiirin. Yhtä suureen osaan nousevat niin Maradonan suhde julkisuuteen kuin hänen yksityiselämänsä myrskyt.

Dokumentti purkaa Maradona-myyttiä jakamalla sen kahteen osaan. Diego on jalkapalloa rakastava altavastaaja, joka on valmiina taistelemaan itsensä huipulle ja jonka lojaalius tekee hänestä loistavan joukkuetoverin. Maradona on tähti, joka tietää oman neroutensa. Häikäilemätön ja anteeksipyytelemätön Maradona on myös syy, miksi Diego nousi argentiinalaisista joukkueista Euroopan kentille. Ilman toista ei ole toista.

Diego MaradonaElokuvan loppuessa on Maradonalla vielä useita alkuja edessään, joihin Kapadia ei enää lähde koskemaan. Toisin kuin Amyn ja Sennan kohdalla ei tarinalla ole luonnollista loppukohtaa ja se näkyy epäröivänä lopetuksena. Vaikka rajaus Napolin pelivuosiin on hyvä, paistaa lopusta läpi päämäärättömyys. Diego Maradonassa myös näkyvät selkeimmin läpi ne rattaat, jotka pyörittävät tarinaa eteenpäin.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3 / 3 henkilöä