Mustaa huumoria ja valkoisia valheita

Emir Kusturican elokuvan Musta kissa, valkoinen kissa piti alun perin olla dokumenttielokuva. Tarkoitus oli kuvata Kusturican edellisessä elokuvassa (Underground, 1994) esiintyneiden mustalaissoittajien hääkeikkaa. Dokumenttielokuvan todenmukainen konsepti ei kuitenkaan riittänyt Kusturicalle, jonka mielessä romanihäiden ympärille alkoi kehkeytyä laajempia kaaria ja villimpiä visioita. Tarinan kirjoittamiseen Kusturica pyysi apua Gordan Mihiciltä, joka vastasi myös Kusturican edellisen romanisaagan, Mustalaisten ajan (1989), käsikirjoituksesta. Dokumentista tulikin surrealistinen farssi Tonavan varren romaneista kolmessa sukupolvessa.

Tonavan leveä uoma venäläisine rahtialuksineen ja saksalaisine loistoristeilijöineen luo taianomaisen taustan elokuvan päähenkilöille. Loistoristeilijöihin ja kylän kapakan kauniiseen tarjoilijattareen liittyvät joen rannalla asuvan Zare-pojan unelmat, hänen isänsä Matko puolestaan harjoittaa mustan pörssin kauppaa venäläisten kanssa. Tultuaan jälleen kerran huijatuksi polttoainekaupoissa Matko päättää lopettaa nappulakaupat ja käydä käsiksi isoihin kaloihin. Ostaakseen venäläisiltä kokonaisen polttoainejunan Matko matkustaa lainaamaan rahaa mustalaisruhtinas Grga Pititchiltä, jonka tietää olevan isänsä Zarian vanha ystävä. Matko valehtelee Grgalle isänsä kuolleen ja saa näin Grgan myötätunnon ja rahat.

Matkon pieni valkoinen valhe on ensimmäinen keskinäisten huiputusten sarjassa, joita Kusturica vyöryttelee kankaalle tuttuun hengästyttävään tahtiinsa. Junaryöstöstä selviytyäkseen Matko liittoutuu kokaiinista ja itäeurooppalaisesta teknomusiikista riippuvaisen gangsterin Dadanin kanssa. Dadan harhauttaa Matkoa ja juna katoaa kuin tuhka tuuleen. Häikäilemättömästi Dadan syyttää tapahtuneesta onnetonta Matkoa ja vaatii tämän isän tehdasta korvaukseksi tappioistaan. Lisäksi Matkon pojan Zaren on naitava Dadanin kääpiökokoinen sisko Afrodita. Elokuva huipentuu hääjuhlaan, josta ei puutu väriä ja hanurimusiikkia. Pakkonaitettujen farssimaisten pelastautumisyritysten ympärille tuo mustan reunuksen kaksi ullakolla jäissä makaavaa kuollutta isoisää.

Musta kissa, valkoinen kissa etenee kuin hirvi lasikaupassa tai paremminkin kuin Srdan Todorovicin maanisesti esittämä gangsteri Dadan kokaiinipaukuissaan, ryskeellä ja villin musiikin tahdittamana. Loppupuolella vauhti alkaa jo uuvuttaa: suvantokohtia Kusturica ei juuri ole katsonut aiheelliseksi elokuvaansa sisällyttää, mikä syö tehoa sen ylikierroksille kiihdytetyltä tempolta. Tapahtumien hurja laukka nakertaa myös henkilöhahmoja, jotka jäävät hiukan karikatyyrimäisiksi - se ei toki niiden viehätysvoimaa vähennä. Nimensä mukaisesti Musta kissa, valkoinen kissa on elokuva vastapareista, joiden kohtaamisesta syntyy räiskyviä yhteenottoja ja epätodennäköisiä ystävyyssuhteita. Itse asiassa kissojen ohella elokuvan keskeisimpiä symboleja onkin Grga-vanhuksen videolta katselema Casablancan kuuluisa loppurepliikki: "Louie, this might be the beginning of a beautiful friendship."

Elokuva päättyy onnellisesti kuten fantastisen sadun kuuluukin: prinssi löytää prinsessansa ja paha saa paskaisen lopun. Kuitenkin kun elokuvan ohjaaja sattuu olemaan Kusturica, joka on kotoisin entisen Jugoslavian alueelta ja joka edellisessä elokuvassaan kävi lävitse isohkon siivun balkanilaista lähihistoriaa, alkaa väkisin hakea poliittista sanomaa myös Mustan kissan, valkoisen kissan hauskuuden ja remellyksen keskeltä. Mitään kovin vakavaa viestiä on elokuvasta vaikea löytää, vaikka jo elokuvissa usein marginaaliin syrjäytettyjen romanien valitseminen keskushenkilöiksi on tavallaan itsessäänkin poliittinen teko. Eräässä elokuvan kohtauksessa viitataan myös valtaväestön romaneihin kohdistamaan rasismiin, joka juuri tällä hetkellä on Euroopassa varsin ajankohtainen ongelma.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,8 / 4 henkilöä