Miekkamies kostaa jälleen

Suhteellisen harvakseltaan elokuvia ohjannut Kevin Reynolds muistettaneen lähinnä kaimansa Kevin Costnerin seikkailuspektaakkeleista Waterworld ja Robin Hood - varkaiden ruhtinas. Ohjaajan uusimman elokuvan, Alexander Dumas’n klassikkoromaanin filmatisoinnin, toteutus muistuttaa mainittuja edeltäjiään. Monte Criston kreivin Maltan maisemissa kuvatut miljööt ovat komeita ja ylöspano spektaakkelimaisen koreaa, mutta tarina kolisee tyhjänpäiväisyyttään.

© Spyglass EntertainmentUlkoisesta modernisoinnistaan huolimatta Monte Criston kreivi ei nouse tavanomaisen ja vanhanaikaisen seikkailukertomuksen yläpuolelle. Toisaalta elokuvassa onkin viehättävintä sen viaton vanhahtavuus ja tosikkomainen suhtautuminen tarinan simppeliin sisältöön. Kateellinen ja ketku kilpakosija (Guy Pearce) juonii ystävänsä pään menoksi niin, että tämä (James Caviezel) joutuu elinkautisvankeuteen eristetylle saarelle. Puhdasmielinen sankari kärsii aikansa, kunnes tutustuu iäkkääseen pappiin, josta tulee sekä alhaissyntyisen nuorukaisen oppi-isä että väylä vankeudesta vapauteen. Kun kuoleva vanhus vielä testamenttaa suojatilleen satumaisen merirosvoaarteen, ei kaltoin kohdellun syyttömän kärsijän kostolle ole edes materiaalisia esteitä.

Elokuva seurailee Dumas’n romaania ja sen ajatuksia kovin yksinkertaistaen ja aikasen vallattomia vapauksia ottaen. Ehkäpä juuri uuden polven katsojakuntaa kosiskellaankin nimenomaan saippuaoopperamaisen banaalilla kolmiodraamajuonella, jossa entiset hyvät ystävykset muuttuvat pahimmiksi vihamiehiksi molempien himoitseman naisen takia. Jos elokuvan korostetusti alleviivaama ajatus "Jumalan oikeuttamasta kostosta" saattaakin upota tällä hetkellä hyvin vaikkapa amerikkalaisyleisöön, alkaa teeman päällekäyvä saarnaaminen rasittaa toisaalla. Suuntaan jos toiseen venytettyä elokuvaa vaivaa myös pitkäpiimäisyys. Ytimekkäämminkin itseoppineen kostajakreivin tarina olisi voitu pääpiirteissään kertoa - varsinkin, kun keskushenkilöt on käsikirjoitettu pahvisen yksiulotteisiksi eikä heidän esittäjilläänkään riitä karismaa tehdä hahmoista muistettavia.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,5 / 2 henkilöä