Möhkön matka kohti unelmaa

Autolla Nepaliin -dokumentin ideoija Juho Leppänen työskenteli aikanaan Aasiassa. Miehen mieleen jäi erityisesti kastittomien huonot olot Nepalissa. Syntyi unelma ajaa autolla Nepaliin hyvän asian puolesta.

Autolla Nepaliin – Unelmien elokuvaPari vuotta sitten Leppänen lähti kavereineen Möhköfantiksi ristityllä pakettiautolla Nepaliin tavoitteenaan saada huomiota kastittomien oloille ja erityisesti paikalliselle naisten turvakodille. Homma ei olekaan niin helppoa, kun he luulivat. Matkalla kohdataan yllätyksiä ja vastoinkäymisiä.

Kun Möhkö paahtaa eteenpäin maasta toiseen, katsojalle herää kysymyksiä. Entä ne kastittomat ja se naisten turvakoti? Tärkeä tavoite unohtuu johonkin. Entä kulttuurit ja ihmiset vähän tarkemmin? Ehkä niihin ei ollut aikaa. Muustakin matkan varrella haluaisi tietää enemmän.

Autolla Nepaliin – Unelmien elokuvaKun matkanteon haasteellisuus vähitellen paljastuu, lisääntyy myös mielenkiinto elokuvaa kohtaan. On vuoristoteitä ja terrorismin uhkaa. Kaverukset itkevät ja pelkäävät kuolemaa: "Tänne ei enää ikinä!"

Onnistuvatko he auttamaan turvakodin naisia vai onko tie helvettiin päällystetty hyvillä aikomuksilla?

Autolla Nepaliin – Unelmien elokuvaMöhkön hyväntekeväisyysmatka kiinnosti ja siitä tuli some-ilmiö. Myös suomalaiset mediapersoonat ovat ottaneet asian omakseen ja tukeneet projektia. Autolla Nepaliin -elokuvassa mukana olevat Arman Alizad, Riku Rantala, Saku Tuominen ja Mika Poutala yrittävät syventää elokuvan sanomaa ja matkailun olemusta. Jotkut olisi voinut jättää pois.

Autolla Nepaliin on ensimmäinen kokonaan joukkorahoituksella toteutettu kotimainen elokuva. Ehkä muitakin tulee. Alun perin matkasta ei ollut tarkoitus tehdä elokuvaa vaan ajatus siitä tuli kotiinpaluun jälkeen. Elokuva onkin koottu pääosin videoblogia varten kuvatusta materiaalista, jota on myöhemmin täydennetty haastatteluilla. Elokuvan on ohjannut Timo Peltokangas.

Autolla Nepaliin – Unelmien elokuvaAutolla Nepaliin on dokumenttielokuva, mutta sitä ei voi sijoittaa yhteen kategoriaan. Se on puolitoistatuntinen seikkailu ja Madventures-matkailuohjelman perillinen, mutta se on myös hyväntekeväisyyselokuva tavoitteiltaan ja aiheeltaan. Kerätyillä rahoilla on esimerkiksi rakennettu kaksi koulua, ja elokuvasta saatavat tulot ohjataan lyhentämättömänä Nepaliin. Pienestä unelmasta kasvoi suurta.

Elokuvan yksi sanoma on, että jokainen voi muuttaa maailmaa. Tällaisia hankkeita on maassamme liian vähän.

Ja mieleen jää Intiassa kolaroitu Möhkö, yksi elokuvan kovimmista paikoista.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2 / 3 henkilöä