Yhden miehen sota

Rikos voi antaa tekijälleen paljon. Se voi tehdä henkilöstä yhden yhteiskunnan vaikutusvaltaisimmista henkilöistä ja nostaa hänet kootun perheen johtajaksi. Se voi tehdä hänestä myös legendan, kuolemattoman esikuvan, jonka varjosta on vaikea päästä pois. Joskus edes legendat eivät pysty pakenemaan omia tekojaan, kuten 22 Bullets pyrkii osoittamaan.

22 BulletsMarseillen rikollisten johtajaksi jo nuorena noussut Charly Matteï (Jean Reno) ei saa viettää eläkepäiviään rauhassa vaan joutuu ampumisväijytyksen kohteeksi. Ihmeen kaupalla pelastunut mies huomaa edustavansa vanhaa maailmaa. Moraalikoodit, jotka Matteï on nuorena oppinut, joutuvat uudelleen arvioinnin kohteeksi, kun syyllinen löytyy hänen lähipiiristään. Tästä alkaa koston kierre, jota on vaikea pysäyttää.

22 Bullets on rehellisen väkivaltainen elokuva, eikä se ole turhaan saanut 18 vuoden ikärajaa. Sen verisillä kuvauksilla on kuitenkin tarkoitus johdattaa katsoja pohtimaan tappamisen taustalla vaikuttavia moraalikysymyksiä, eikä vain shokeerata. Onko olemassa rajoja, joita edes paatuneet mafiamiehet eivät ylitä ja voiko kerran alkaneen väkivallan kierteen lopettaa? Kosto voi toimia oikeutuksena tappamiselle, mutta se ei mitätöi tehtyä tekoa.

22 BulletsMafiakliseitä ei elokuvassa ole säästelty, mutta 22 Bullets on osaltaan myös raikas genrensä edustaja. Marseillen monikulttuurinen ilmapiiri tuo värikkyyttä vanhoihin mafiaperheisiin ja vahvoja naishahmoja löytyy muualtakin kuin uskollisten vaimojen ja äitien joukosta. Oman värinsä elokuvaan tuo sen kaunis ja hienosti tyylitelty kuvaus, joka viivyttelee Välimeren karuissa maisemissa.

Vaikka aineksia parempaan olisikin, kompastuu elokuva monimutkaisuuteensa. Sen laaja henkilögalleria tekee rikollispomo Charlystä elokuvan ainoan kannattelevan voiman. Jos vastustajista olisi tehty monitahoisempia hahmoja, olisi se antanut voimakkaamman pohjan moraalikysymysten pohdiskeluille. Kevyet hahmot saavat muut juonikuviot vaikuttamaan yhdentekeviltä hahmotelmilta, jotka jäävät irrallisten kohtausten tasolle. Näin 22 Bullets säilyy keskivertona rikoselokuvana, joka yrityksestä huolimatta ei nouse kuolemattomien legendojen joukkoon.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2 / 2 henkilöä