Allenin jalanjäljillä

Näyttelijänä paremmin tunnettu Julie Delpy on aiemminkin osallistunut tähdittämiensä elokuvien käsikirjoittamiseen. 2 päivää Pariisissa on kuitenkin naisen ensimmäinen kokonaan oma projekti ja sellaisena oikein onnistunut. Elokuva on erinomaisen viihdyttävä, dialogivetoinen ihmissuhdekomedia, joka muistuttaa hauskasti Woody Allenin elokuvia aina pääosaa näyttelevän Delpyn tummasankaisia silmälaseja myöten.

Pariisiin sijoittuvaa, kahteen päivään rajoittuvaa romanttista elokuvaa, jossa pääosaa näyttelee Julie Delpy, on vaikea olla vertaamatta Richard Linklaterin ohjaamiin elokuviin Before Sunrise (1995) ja tämän jatko-osaan Before Sunset (2004), jonka käsikirjoittamiseen Delpy ja vastanäyttelijänsä Ethan Hawke myös osallistuivat. 2 päivää Pariisissa onkin kuin epäromanttinen jatko-osa näille kahdelle.

© 2007 Samuel Goldwyn FilmsPariisilaissyntyinen Marion (Delpy) ja amerikkalainen Jack (Adam Goldberg) ovat reilusti yli kolmekymppinen pariskunta, jotka ovat olleet matkalla Venetsiassa saadakseen romanttista potkua väljähtyneeseen suhteeseensa. Ennen paluuta Yhdysvaltoihin pariskunta viettää kaksi päivää Pariisissa, jossa Marionilla on pieni asunto vanhempiensa naapurissa.

Elokuvan alkuasetelma on yksinkertainen ja sekä tarina että miljöö romanttiselle komedialle tavanomainen. Tarinaa kuljetetaan kuitenkin sujuvasti ja Pariisia hyödynnetään tavanomaisia turistisilhuetteja mielikuvituksellisemmin. Pääpaino elokuvassa on pariskunnan väliin hellästi, väliin julmasti naljailevassa dialogissa, joka on nopeaa, oivaltavaa, intertekstuaalisia viittauksia vilisevää ja jatkuvasti nauruja irrottavaa.

© 2007 Samuel Goldwyn Films2 päivää Pariisissa ammentaa huumoria kulttuurieroista ja niin ranskalaisiin kuin amerikkalaisiin liitetyistä stereotyyppisistä käsityksistä. Jack on rauhallinen ja rationaalinen amerikkalainen, Marion vauhdikas hurmuri, jonka toinen kotikaupunki pursuaa entisiä ja tuleviksi tarjoutuvia heiloja. Omalle kumppanille tilanne on tietysti kiusallinen ja maailman romanttisimmaksi tituleeratussa kaupungissa myös äärimmäisen epäromanttinen.

Delpyn käsikirjoittaman, ohjaaman, tuottaman, leikkaaman, säveltämän ja tähdittämän elokuvan näyttelijöihin kuuluvat myös naisen omat vanhemmat. Moinen lähentelee jo käsistä karannutta narsismia, mutta lopputulos on varsin tasapainoinen. Sitä paitsi Marionin vanhempina nähtävät isä ja äiti Delpy ovat mahtavia vapaamielisten ja moraaliltaan Jackia järkyttävien vanhojen hippien ja hutsujen rooleissa.

© 2007 Samuel Goldwyn FilmsKolmekymppisten levottomuutta ja aloilleen asettumisen vaikeutta käsitteleviä elokuvia on tehty tusinoittain. Delpy onnistuu kuitenkin tuomaan tuttuun tarinaan tuoreutta ennen muuta sujuvan ja hauskan dialogin ansiosta. Vitsit naurattavat ja elokuvan parissa viihtyy mainiosti.

2 päivää Pariisissa on naurattava komedia vauhdikkaan naisen vilpittömästä yrityksestä rauhoittua rakkauteen. Elokuva ei pyri esittämään viisaampaa tai parempaa kuin se on: sujuvan dialogin varaan rakennettu romanttinen komedia. Tässä genressään se on varsin hyvin toimiva elokuva, mutta ei sen enempää.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,3 / 7 henkilöä