Piirtävä basisti ja isosydäminen elokuvienystävä

Film-O-Holicia ja WiderScreenia julkaisevan Filmiverkko ry:n perustajajäseniin kuulunut Jouni Ihalainen, tuttujen kesken Jokke (ja taiteilijanimeltään Jogi Wan) kuoli 20. syyskuuta 2021 Tyksissä pitkään sairastamansa syövän uuvuttamana. Heidekenilla 6.7.1961 syntynyt ja ikänsä Turussa asunut Jokke ehti täyttää 60 vuotta.

Jokke Ihalainen 2019

Jokkella oli vuonna 1998 perustetun Filmiverkko ry:n ja sen julkaisujen Film-O-Holicin ja WiderScreenin synnyssä merkittävä rooli. Jokke teki vuodesta 1995 lähtien yhdessä Juha Rosenqvistin kanssa elokuvaohjelmaa turkulaisessa paikallisradio Robin Hoodissa, joka oli internetissä tapahtuvan lähetys- ja julkaisutoiminnan pioneereja Suomessa. Radio-ohjelman oheen syntyi ajatus elokuva-arvioiden julkaisemisesta Robin Hoodin verkkosivuilla.

Samoihin aikoihin neljä elokuvista innostunutta yliopisto-opiskelijaa – Kimmo Ahonen, Petteri Halin, Kimmo Hämäläinen ja Janne Rosenqvist – haaveilivat omasta elokuvajulkaisusta. Kun elokuvien ystävät Rosenqvistin veljesten kautta tutustuivat toisiinsa, oli alkusanat internetissä julkaistavalle elokuvalehdelle lausuttu. Loppuvuodesta 1997 aloittanut Film-O-Holic toimi aluksi reilut puoli vuotta Radio Robin Hoodin verkkosivujen alaisuudessa. Robbarin elokuvaohjelmaa ja Holicia tehtiin rinnan aina radio-ohjelman loppumiseen eli vuoteen 2000 asti.

Lehtien suuret linjaukset ja visionääriset suunnitelmat laadittiin turkulaisen opiskelijaravintolan Proffan kellarin kabinetin luovissa tunnelmissa, mutta käytäntöön soveltaminen tehtiin pitkälti Radio Robin Hoodin tiloissa elokuvaohjelman teon ympärillä. Historian hamaan on kadonnut se idean jyvä, josta Film-O-Holicin omalaatuinen nimi lähti idulleen, mutta johonkin Jokken logoluonnostelmaan se piirtyi eräänä syksyisenä lauantai-iltapäivänä vuonna 1997 Robin Hoodin keittiössä, jonka pyöreän pöydän ympärillä ideoita pyöriteltiin Jokken ja Rosenqvistin veljesten kesken.

Film-O-Holic.com

Lahjakkaana piirtäjänä Jokke otti tehtäväkseen nettijulkaisujen visuaalisen ilmeen, ja kaikki Film-O-Holicin ja WiderScreenin logot ja grafiikat ovat olleet hänen käsialaansa. Jokken alkuaikojen luonnostelmista nousi varsin pian esiin filminpätkään yhdistetyt ”Brooke Shieldsin” silmät, joista tuli Film-O-Holicin tunnusmerkki vuosikausiksi. Sittemmin Jokken yksinkertaistama silmäteema on edelleen Film-O-Holicin logona. Jokken käsialaa ovat olleet myös keräilyharvinaisuuksiksi vuosien myötä muuttuneet Film-O-Holicin postikortit ja t-paidat.

Film-O-Holicin Joulukortti

Jokken tekemässä Film-O-Holicin joulukortissa 2000-luvun alkuvuosilta hiippailee
William Friedkinin kauhufilmiklassikosta muistuttava manaajapukki.

Jokke kantoi viimeiseen asti myös päävastuun Film-O-Holicin kuvien käsittelystä ja hän osallistui vuosien ajan viikkopäivitysten tekemiseen. Aika ajoin Jokke myös kirjoitti lehteen. Ensimmäinen arvio James Bond -elokuvasta Huominen ei koskaan kuole ilmestyi jo lehden alkumetreillä, joulukuussa 1997. Viimeisen juttunsa Film-O-Holiciin Jokke kirjoitti maaliskuussa 2021 esitellessään Tampere Film Festivalin ohjelmistoa. Artikkelin päätössanoissa tiivistyy jotain olennaista Film-O-Holicista ja Jokkesta: ”Me tarvitsemme elokuvia elääksemme paremmin ja rikkaammin!”

Jokke kuului laulavien basistien harvinaiseen heimoon. Vuosien varrella hän soitti lukuisissa kokoonpanoissa, muun muassa 1990-luvun alussa perustetussa Vaakku ja Patterihaukat -yhtyeessä. Viimeisen Patterihaukkojen keikan hän soitti Puutori Bluesissa heinäkuussa 2021. Raskas äijärock oli vanhastaan – tai sanotaanko nuoruusvuosien peruina – Jokken lempilaji, mutta hän harrasti häpeilemättömän innoissaan myös Euroviisuja ja Melodifestivalenia sekä Hollywood-musikaalisävelmiä.

Elokuvien suhteen Jokke oli lähes kaikkiruokainen. Näyttelijävetoisten kunnon draamaelokuvien lisäksi Jokke jaksoi intoilla vielä vanhemmitenkin avaruusoopperoista ja poikamaisista seikkailuelokuvista, toki myös vakavammista tieteiselokuvista, puhumattakaan musikaaleista ja animaatioista aina klassisista Disney-piirretyistä uudempiin japanilaisiin animeihin. Jokke rakasti elokuvafestivaaleja, joilla hän vieraili usein ennen koronapandemiaa. Tampereen Filkkarit, Espoo Ciné ja Turussa pidettävä Suomalaisen elokuvan festivaali olivat lähellä hänen sydäntään.

Kimmo Ahonen, Jarkko Silen, Jokke Ihalainen

Film-O-Holicista tutut kotimaisen elokuvan ystävät Kimmo Ahonen, Jarkko Silén ja Jokke Ihalainen päätyivät poseeraaman triplaselfiessä Logomon edustalla Suomalaisen elokuvan festivaalilla syyskuussa 2020.

Luonteeltaan peruspositiivinen Jokke oli hauska seuramies ja huippuhyvä asuinkumppani, joka laittoi ruokaa, leipoi iltapalaksi pizzaa, imuroi, piti kämpän konekannan kunnossa ja hoiteli kauppa- ja kirjastoasiat. Niin kotona kuin Film-O-Holicin tilaisuuksissa Jokke tarjosi monet hyvät naurut värikkäillä jutuillaan. Jokke oli avulias persoona, joka ei vetänyt roolia vaan oli oma sydämellinen itsensä erilaisten ihmisten kanssa.

Entisellä nuorella kapinallisella, nykyisellä keski-ikäisellä kehäraakilla, sivarilla ja vassarilla oli sydän paikallaan. Jokke välitti ihmisistä, maailmantilasta ja luonnosta, tuki aina tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia ajavia liikkeitä. Avointa, ystävällistä ja sosiaalista Jokkea moni luonnehti maailman mukavimmaksi mieheksi.

Loppukuvaksi muistokirjoitukseen sopinee viimeinen ruutu muutaman sivun mittaisesta sarjakuvasta ”Kaatakaa muuri”, jonka noin 19-vuotias pansiolaisnuori nimimerkiltään Jogi on piirtänyt vuonna 1980. Vaikutteita hilpeään hengentuotteeseen on selvästi ammennettu amerikkalaisilta underground-sarjakuvantekijöiltä, joiden töitä teinit pääsivät Suomessakin lukemaan enenevässä määrin 1970-luvulla.

Tarinan viimeisessä ruudussa mukana on Jokken omakuva ja opettavaiset terveiset eläville.

Jogiwan sarjis

 

Kirjoittaneet: Kimmo Ahonen, Juha Rosenqvist ja Päivi Valotie