Huumorimiehiä

Lauri Nurkse ei kavahda viihdeohjaajan leimaa

Sooloilua on toinen filmatisointi Katja Kallion romaaneista. Ensimmäinen Kallion kirjasta tehty elokuva oli Aku Louhimiehen ohjaama Kuutamolla (2002). Sooloilua on Lauri Nurksen esikoisohjaus. Nurkse kehuu Kallion käsikirjoitusta suurimmaksi syyksi tarttua aiheeseen. Myös lajityyppi kiinnosti.

– Meillä tehdään vahvaa draamaa, puhdasta komediaa tai junttikomediaa. Romanttista komediaa tehdään tosi harvoin. Tuntui mielenkiintoiselta lähteä tällaisen projektin kimppuun.

Kallion vaikutuksesta huolimatta Nurkse piti langat omissa käsissään.

– Yhteistyönä tätä on tehty valtavan porukan kanssa. Itse olen ollut se kapellimestari, johtaja joka on määritellyt suunnan, mutta Katjan tarina on tässä vahvana pohjana.

Lajityyppien yhdistelyä

Komedia on haastava ohjattava lajityyppinä. Draamakomediaan Nurkse tutustui Taideteollisen korkeakoulun ohjaajalinjalla. Lajityyppien sekoittaminen on Nurksen mieleen.

– Romanttisessa komediassa nimi lupaa aika paljon. Henkilökohtaisesti odotan silloin, että elokuvan pitää herättää tunteita. Sen pitäisi olla huvittava, sen pitäisi olla koskettava ja siellä pitäisi olla romantiikkaa. Kaikkea uskottavasti ja sopivassa suhteessa.

Sooloilussa on vakaviakin aiheita vanhuudesta, dementiasta ja sukupolvien välisestä kuilusta, mutta ohjaaja ei ala luokittelemaan sitä melodraamaksi.

– Meillä on kuitenkin ollut koko ajan pyrkimyksenä viihteen ja kepeyden kautta käsitellä näitä isoja aiheita. Missään nimessä ei ole ollut tarkoitus tehdä riipivää draamaa.

Kohtausten ravistelua

Nurksella on kokemusta elokuvanäyttelemisestä esimerkiksi Cyclomaniassa (2001), Pahoissa pojissa (2003) ja Raja 1918 -elokuvassa (2007). Miten näyttelijätausta vaikuttaa näyttelijäohjaukseen?

– Tietää minkälaisten asioiden kimpussa näyttelijät työskentelevät, kun he lukevat käsikirjoitusta tai kun ollaan kuvauspaikalla, mitkä ne haasteet ovat ja mitkä asiat helpottavat näyttelijäntyötä. Toivon että olen pystynyt heidän työtään helpottamaan.

Nurksella ei ole mitään erityisiä metodeja tai rituaaleja ohjauksessaan. Ennen kuvausten alkua pidettiin hyvät harjoitukset. Epäselvyyksistä puhuttiin etukäteen. Kuvauspaikalla kohtauksista otettiin myös ennakkoon suunnitellusta poikkeavia versioita.

– Sitten voidaan ravistella sitä kohtausta ja kokeilla jotain vähän muuta. Esimerkiksi Minttu Mustakallion esittämän hahmon kanssa pystyttiin hakemaan sitä, kuinka sviddumainen tai miellyttävä ihminen hän on.

Viihde verissä

Nurkse ei kavahda viihdeohjaajan leimaa, päinvastoin. Television puolelle hän on aiemmin ohjannut suosittua Kumman kaa -komediasarjaa. Komedia tuntuu olevan ohjaajalle tärkeä asia.

– Itse vannon viihdyttävän, viihteellisen elokuvan nimeen. Toivoisin, että ihmiset viihtyisivät teosteni parissa. Ehkä sitä suhtautuu elämään huumorilla ja pilke silmäkulmassa. Tässäkin projektissa oli huumoria, mutta tuntui hyvältä päästä ohjaajana niitä draamallisia elementtejä myös kokeilemaan ja sieltä hakemaan vähän haastetta.

Seuraavan pitkän elokuvan käsikirjoitus on hyvässä vaiheessa. Sitä pitäisi päästä jo ensi vuonna työstämään.

– Edelleenkin ollaan huumorilinjalla, mutta vähän raadollisempaa ja rajumpaa huumoria ja draamaa yhdistellään seuraavassa jutussa.