Suomalainen mies puhuu sittenkin

Suomalainen mies nähdään vaitonaisena yrmynä, joka elämän vaikeuksia kohdatessaan sulkeutuu sisimpäänsä kossupulloa toisella kädellä hapuillen. Joonas Berghäll ja Mika Hotakainen rikkovat myytit mennen tullen elokuvassaan Miesten vuoro, joka kuvaa suomalaisten miesten keskusteluja hämyisten saunojen suojaisissa tiloissa. Varsinaisen heureka-hetkenkin Berghäll koki löylyn hiostuksessa.

Ajatus elokuvaan lähti Rajaportin saunasta Tampereelta. Siellä saunotessa huomasin vieressäni kaksi nuortamiestä, joista toinen kertoi löytäneensä elämänsä naisen. Se tuntui tulevan sykähdyttävän tunteella ja aidosti. Puolentoista tunnin päästä oikealla puolella edessäni oli kaksi keski-ikäistä miestä, joista toinen kertoi päättäneensä vaimonsa kanssa erota. Tuona saunakertana syntyi ajatus, että miesten voimakkaassa avautumisessa voisi olla ideaa elokuvaksi.

Merkittävän saunakokemuksen jälkeen ohjaajat istahtivat alas ideoimaan tulevaa elokuvaa. Ajatus yhdestä saunasta ja joukosta miehiä laajeni pian ympäri Suomea tehtäväksi retkeksi tarinoita ja päähenkilöitä metsästäen.

Mika Hotakainen, Joonas BerghällKeskeiseksi teemaksi alkoi pikku hiljaa hahmottua erilaiset elämäntilanteet ja tarinat, jotka kuvastaisivat suomalaisen miehen elämänkaarta. Keräsimme listalle kolmisenkymmentä tarinaa, joita lähdimme etsimään. Osa löytyi helposti, kun taas toiset tulivat vastaan aivan yllättäen. Paljon on sellaista, mitä ei ennalta edes osattu odottaa. Olimme matkalla avoimin mielin ja annoimme mahdollisuuden uusille tarinoille.

Keskustelutaidot

Elokuvassa häkellyttävintä on miesten rehellinen avautuminen. Katsojat saavat kuulla aitoja keskusteluja niin avioerosta, yksinäisyydestä, uuden kumppanin löytämisestä kuin myös lapsen menettämisestä. Hämyinen tila ja saunomisen rituaalit mahdollistat tasavertaisen ja helpon hetken elämän ilojen ja surujen jakamiseen. Suomalaismies osaa sittenkin puhua, eikä sanojen ulos houkutteleminenkaan ollut kuvattaessa niin vaikeaa kuin olisi voinut odottaa.

Yksi kohtaus sisälsi kolmesta viiteen tuntia saunomista. Miesten avautumisen mahdollisti oikea aika ja paikka. Ihmiset ovat elokuvan valmistumisen myötä tulleet kiittämään, millä voimalla tarinat ovat tulleet ulos. Emme usko, että elokuvaa olisi saanut aikaan esimerkiksi kymmenen vuotta sitten. Nyt oli aika tehdä elokuva suomalaisille miehille. Sauna on paikka, missä henkinen ja fyysinen tila puhdistetaan. Se toimii miesten terapeuttina, vaikka saa siellä välillä bailatakin.

Olennaiseksi elokuvassa nousee myös kuuntelijan roolin merkitys. Useimmissa kohtauksissa toinen osapuoli puhuu toisen suomalaisittain kuunnellessa hiljaa, välillä nyökkäillen ymmärtävästi. Ystävän murtuessa annetaan olalle jäykkä taputus ja tarjotaan pullosta hörppyä.

Tahdoimme asettaa myös katsojan kuuntelijan paikalle. Näinä aikoina ihmiset eivät liikaa kuuntele tai anna aikaa toisilleen, ei kerrota tai jaeta asioita. Kuuntelemisen tärkeys on iso osa elokuvaa.

Naisten vuoro

Elokuva on saanut kiittävää palautetta ja onnistui juuri voittamaan Tampereen elokuvajuhlien arvokkaan Risto Jarva -palkinnon. Berghäll ja Hotakainen eivät kuitenkaan aio jäädä mainetta maistelemaan, vaan ovat jo kumpikin tahoillaan uusien haasteiden edessä.

Mika Hotakainen, Joonas BerghällAuton takapenkillä on kirjekuori elokuvasäätiöltä, 7 000 euroa käsikirjoitustukea elokuvaan Limits of Love, joka kaartaa dokumenttielokuvana naisten puolelle.

Minunkin (Hotakainen) elokuvan kohteena ovat naiset, vaikkakin kyseessä on fiktio. Sekin tosin pohjautuu rankasti elävään elämään.

Lue myös