Pyhiä pergamentteja Avannossa Avanto Festival 21. - 24.11.2002

Helsingin mediataidefestivaali määrittelee itsensä osuvasti. Se on "vuotuinen non-konformistisen musiikin ja liikkuvan kuvan tapahtuma". Tämän viikon sunnuntaihin jatkuva Avanto on haalinut kolmantena vuotenaan ohjelmistoonsa sekä avantgarde-kentän uusinta uutta että historiallisia löytöjä. Kertovuuden ja Hollywood-estetiikan ylivallan tympäännyttämälle elokuvan harrastajalle festivaali on jälleen nimensä mukainen raikas sukellus kuvantekemisen toiseen todellisuuteen.

Avannon elokuvaohjelmiston huipputapaus on Orionin sunnuntaimaraton. Euroopan ensiesityksensä saa silloin amerikkalaisen kokeellisen elokuvan suuriin nimiin kuuluvan (ja festivaalitorstaina Ylen Uudessa Kinossa esiteltävän) Bruce Baillien The Holy Scrolls. Seitsenkymppinen Baillie teki vuonna 2000 valmistunutta teostansa kolmenkymmenen neljän vuoden ajan. Kaksitoistatuntinen elokuva on jaettu kuuteen eri näytökseen, joista ensimmäinen alkaa kello 11.00. Baillien oman musiikin lisäksi elokuvaa säestävät livenä kotimaiset kokeellisen musiikin huiput Esistä Kemiallisten ystävien kautta Pan Sonicin Mika Vainioon ja Ilpo Väisäseen.

Puolen vuorokauden runoelma

The Holy Scrolls sisältää sekä fiktiivistä että dokumentaarista henkilökohtaista filmimateriaalia. Elokuvaa on sanottu leimaavan runollinen herkkyys värin, valon ja tekstuurien suhteen. Baillielle elokuva on paikka, jossa fyysinen todellisuus ja henkinen maailma kohtaavat. Baillie luetaan yleensä osaksi "runollisen elokuvan" koulukuntaa, jonka tunnetuin edustaja on niin ikään amerikkalainen Stan Brakhage.

Paitsi Euroopan ensi-ilta, on Orionin esitys näytöksessä paikalla olevan Baillien uhkausten mukaan myös The Holy Scrollsin viimeinen julkinen esitys.

Jo perjantai-iltana esitetään englantilaisen Lis Rhodesin Light Music, 1960-70- luvun expanded cinema -suuntauksen klassikko. Expanded cinema pyrkii sananmukaisesti laajentamaan elokuvan rajoja, sekä taiteenlajin muodon että katsomistottumusten totunnaisuuksia. Kiasman teatterissa esitettävä Light Music on kahden vastakkain asetetun filmiprojektorin ja savun avulla luotava elokuvainstallaatio.

Myös Rhodes on paikalla elokuvansa esityksessä, jossa nähdään myös hänen tuoreempia töitään. Rhodesin töissä sanotaan heijastuvan hiljaisen, mutta tinkimättömän feminismin.

Elokuva oli

Itävallan Peter Tscherkassky kuuluu hänkin festivaalivieraisiin. Tscherkassky on yksi tämän hetken kuumimmista kokeellisen elokuvan tekijöistä. Esimerkiksi Ian Helliwellin tavoin hän tekee ns. found footage -elokuvaa. Tscherkassky muokkaa löytämästään filmimateriaalista omia teoksiaan.

Ohjaajan palkituimpia töitä ovat niin ikään Kiasmassa lauantaina esitettävät Dream World ja Outer Space, joista jälkimmäisen Cahiers du Cinema nimesi vuoden 2000 kolmanneksi merkittävimmäksi elokuvaksi. Näissä Tscherkassky remiksaa Sidney J. Furien kauhuelokuvaa The Entity - Tuntematon voima.

Olemassa olevaa filmiä muokkaa omaksi taiteekseen myös Gustav Deutsch. Film Ist esittelee mykkäelokuvan keinoja, kliseitä ja temppuja kollaasiksi koottuna. Paitsi huvittava, lopputulos on myös kunnianosoitus unohdettuja elokuvia ja niiden esiintyjiä kohtaan.

"Varsinaisten" elokuvaesitysten lisäksi Avannossa on mahdollisuus heittäytyä erilaisten poikkitaiteellisten esitysten vietäväksi. Elävää kuvaa yhdistelevät kuulemma hyvinkin uutta luovalla tavalla musiikkinsa brittiläiset People Like Us ja Semiconductor. Viime vuoden Avannossa matriisiprintterisinfoniallaan ihastuttanut kanadalainen [The User] ja Mikko Hynninen ovat valmistelleet yhdessä Ondulation -nimellä kulkevan esityksen, jonka mainitaan olevan hypnoottinen yhdistelmä elokuvaa, musiikkia ja veistosta.

Festivaaliklubeilla kuullaan pääasiassa kokeellista elektronista musiikkia. Odotetuin tapaus lienee M. A Nummisen ja kumppanien kollektiivisoitin Sähkökvartetin ensimmäinen esiintyminen sitten vuoden 1970. Tälläkin kertaa kuullaan Kaukana väijyy ystäviä, ainoa Sähkökvartetilla koskaan julkisesti soitettu kappale.

Lisätietoja ja tarkka aikataulu: www.avantofestival.com