Brad Pitt on kiistämättä tähti. Häntä ympäröi sellainen suosion aalto, jonka laineet koostuvat esimurkkuikäisistä tytöistä. Se aalto kantaa monta, ja joitakin korkealle, mutta sen murtuminen on väistämätön, kun kannettava on tullut liian vanhaksi. Kuitenkaan Brad Pittin suosio ei näytä haalistumisen merkkejä. Kaikkia hänen elokuviaan menee aina katsomaan tietynlainen yleisö. Tietenkin ja onnekseen hän on ollut läsnä useissa menestyneissä elokuvissa ja joskus onnistunut vakuuttamaan erinomaisuudestaan myös varttuneemmankin yleisön. Tästä esimerkkinä rooli David Fincherin elokuvassa Seitsemän.

Kuitenkin joitakin sivujuonia tähteys tuo aina mukanaan, kuten tuottajien ja elokuvantekijöiden pohjattoman ahneuden. Sen vuoksi tämäkin elokuva on nyt tuotu Suomessa jopa videolle; teineiltä halutaan saada rahat pois, ennen kuin Brad on siihen liian vanha.

Kadonnut maailma

Valon pimeä puoli on Brad Pittin varhaisempi elokuva, aikana ennen Thelmaa ja Louisea, jostä tähti lähti nousemaan. Se ei ole kummoinen elokuva, kaikenkaikkiaan ei huonokaan. Vastaavia kevyitä draamoja on tuotu markkinoille erityisesti televisiotarjontaa varten.

Elokuvassa Brad Pitt on nuori poika, jolla on vakava ihosairaus. Poika on erittäin arka auringonvalolle ja sairaus on vienyt hänen perheensä etsimään lääkettä Jugoslaviasta. Paikalle sattuu teatteriseurue, jonka mukana on nuori tyttö, ja rakkaus tietenkin versoaa. Kuitenkin rakastamisen mahdollisuus vaatii uhrauksia ja raskaita päätöksiä. Brad on roolissaan alkuvaikeuden jälkeen varsin uskottava ja tuo elokuvaan tuoreutta. Tyttöä esittää Cheryl Pollak, joka on persoonallisen näköinen, mutta ei vakuuta pojan suurena intohimona.

Elokuvalla on myöskin tietynlaista kulttuurihistoriallista arvoa. Se antaa yllättävän tuoreen vilkaisun menneeseen maailmaan. Elokuvan ohjaaja on nimittäin jugoslavialainen, ja elokuva on myöskin kuvattu Jugoslaviassa. Eikä missään hyi hyi pahassa Slobodan Milosevicin hallitsemassa Jugoslaviassa vaan veljeyden ja sosialismin mallilapsessa. Montenegrolaiset maisemat ovatkin elokuvat autenttisinta ja piristävintä antia.

Kaiken kaikkiaan voi sanoa, että elokuvana tämä Valon pimeä puoli ei ole huono, mutta mitäänsanomaton. Se tarjoaa perspektiiviä menneeseen aikaan ja Brad Pittin rooli valmensi häntä varmaankin myöhempään työtehtävään auringonvaloa arastavana aatelismiehenä Veren Vangeissa.

* *
Arvostelukäytännöt