Ötökkäpoveria

Tämän vuoden Valtion taidepalkinnot myönnettiin viikolla 43. Tällä kertaa oltiin Taiteen keskustoimikunnassa rohkeita ja palkittiin jotain muuta kuin perinteisiä korkeakulttuurin tekijöitä. Palkinnon saivat sarjakuvataiteilija Timo Mäkelä, viihdetaiteilija Jukka Virtanen ja Turilas ja Jäärä -elokuvan tekijäryhmä.

En tiedä montako minuuttia nukkeanimaatiota saa tehdyksi taidepalkinnon 75 000 markalla, mutta palkintonsa ovat Turilas ja Jäärän tekijät todella ansainneet. Sellainen työmäärä on tämän ötökkäkaksikon seikkailuihin uponnut, ettei siinä tuolla summalla pääse edes minimipalkoille.

Ajankohta Turilas ja Jäärän videojulkaisulle on siis mitä onnistunein. Toivoisikin, että tämä palkinto nostaisi kotimaisen hengentuotteen edes hetkeksi kaiken kansainvälisen lapsille suunnatun krääsän seasta esiin. Sen verran harvinaista herkkua kotimaiset animaatioelokuvat ovat.

© 2001 LumifilmTurilas ja Jäärä ei ole muodoltaan perinteinen juonellinen elokuva vaan se koostuu kahdestatoista noin viiden minuutin jaksosta. Videoversiolle on saatu mukaan kolmastoista jakso, joka varmaankin on aivan uunituore. Alunperin televisiolevitykseen suunnattu formaatti ei kuitenkaan heikennä teoksen luonnetta vaan tekee siitä varmasti nuoremmille lapsikatselijoille helpommin lähestyttävän.

Turilaan pudottua ensimmäisessä jaksossa Jäärän katon läpi hänen elämäänsä ötökkäkaksikon seikkailut kehittyvät jakso jaksolta lujittaen heidän ystävyyttään ja ymmärrystään ympäröivästä maailmasta. Hyönteisduo polkee ympäriinsä rakentamallaan tandem-kärryillä kohdaten kaikenlaista jännittävää. Kaverukset mm. auttavat pillerinpyörittäjä vanhusta, löytävät soittorasian, jonka ballerinaan Turilas rakastuu, ja eksyvät maan alla elävien ötököiden labyrinttiin.

© 2001 LumifilmTeknisesti Turilas ja Jäärä on hienoa jälkeä. Taustan lavastuksista, musiikista ja äänimaailmasta löytää monta hauskaa yksityiskohtaa, jotka saavat aikuiskatsojankin hymyilemään. Itselleni jäi mieleen Purkkapäivä-jakson enniomorriconemainen musiikki yhdessä kaksintaisteluviittausten luoman länkkärifiiliksen kanssa. Hauskinta taas ehdottomasti oli jakso, jossa Jäärä löytää ihmisten hylkäämästä stereomankkarista mikropiirin. Tämän teknologian peruspalikan avulla kaksikko ystävineen seuraa lopulta jalkapallo-ottelua ötökkäystävän verkkosilmistä. Huimaa kekseliäisyyttä.

Turilas ja Jäärä edustaa eräässä mielessä puhdasta kuvakerrontaa, koska dialogi on kokonaisuudessaan ötökkäkieltä, ja sitähän kaikki maailman lapset ja lapsenmieliset ymmärtävät. Omenamadon pölötyksen ollessa nyt ehkä hiukan vaikeaselkoista.

Turilas ja Jäärä jäi neljään pallukkaan vain siksi, että en usko tekijöiden vielä yltäneen parhaimpaansa. Hahmot ja tarinat kun kehittyivät paremmiksi jakso jaksolta, niin on helppo uskoa, että ne kehittyvät vastaisuudessakin. Toivottavasti saamme ihastella kaksikon seikkailuja vaikkapa kotimaisen lastenohjelmatarjonnan huippufoorumissa eli YLE:n pikkukakkosessa, jota jokaisen itseään kunnioittavan lapsenmielisen elokuvakriitikon tulisikin seurata, ainakin ajoittain.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,8 / 5 henkilöä