Maailma Lelandin silmin
Ohjaaja-käsikirjoittaja Matthew Ryan Hoge sai idean elokuvaansa työskennellessään opettajana Los Angelesin nuorisovankilassa. Hän opetti luokallista murhista ja tapoista tuomittuja nuoria, ja innostui kertomaan heidän tarinansa – tai pikemminkin yhden pojan, Lelandin, tarinan. Hogen mukaan käsikirjoituksen pohjalla on tarina moraalista, sen ulottuvuuksista sekä ymmärtämisen vaikeudesta. Ehkäpä juuri sen vuoksi The United States of Leland on hyvin melankolinen ja vaikea elokuva. Vaikea nimenomaan sen vuoksi, että katsojan on päätettävä kenen hahmon tuntemuksiin hän samaistuu, jotta todella pääsee tarinaan sisälle.
Leland P. Fitzgerald (Ryan Gosling) on hyvän ja menestyneen perheen teini-ikäinen poika, jota syytetään jälkeenjääneen lapsen murhasta. Mikä Lelandin maailmassa oikein on mennyt pieleen, että on hän on päätynyt suorittamaan tällaisen järjettömän väkivallan teon? Tarinaa lähdetään purkamaan menneen tapahtumien kautta, ja ihmiset Lelandin elämässä ovat keskeisimmällä paikalla syiden ymmärtämisessä. Leland on vieraantunut kuuluisasta kirjailija-isästään (Kevin Spacey) ja joutunut tyttöystävänsä (Jena Malone) jättämäksi. Maailma pojan ympärillä muuttuu, eikä hän pysy mukana. Lelandin ajatuksia ja teon motiivia lähtee tutkimaan vankilassa opettajana toimiva Pearl (Don Cheadle), joka huomaa pojassa jotain tavallisuudesta poikkeavaa. Heidän keskusteluidensa, sekä Lelandin päiväkirjamerkintöjen kautta katsojalle paljastetaan asioita Lelandin menneisyydestä kiehtovan verkkaiseen tahtiin.
Koko elokuvan läpi vallitsee unenomainen tunnelma, joka korostaa Lelandin itsensä ulkopuolisuutta tapahtumien keskipisteessäkin. Leland on hämmentyneen oloinen, vaikka hän samalla ymmärtää kristallinkirkkaasti tekonsa seuraukset. Hänen hahmoaan voi aluksi erehtyä pitämään välinpitämättömänä ja tunteettomana, mutta juonen avautumisen myötä hänen hahmonsa kehittyy riipaisevan rehelliseksi ja ymmärtäväksi ihmisyksilöksi, jonka surullisuus on suorastaan läpitunkevaa. Leland on väsynyt elämään maailmassa, jossa ihmiset kulkevat turtina ja tyytymättöminä läpi arkipäivän, joka kuristaa heidät vähitellen hengiltä. Nuori ja herkkä miehenalku horjuu lapsuuden ja aikuisuuden välillä, eikä kykene käsittelemään "todellisen" elämän realiteetteja, vaan ajautuu epätoivoiseen tekoon. Elokuvan monet henkilöhahmot näkevät Lelandissa vain hirviön, eivätkä poikaa, joka on musertumassa maailman painon alla.
The United States of Lelandiin on onnistuttu saamaan joukko hyvin lahjakkaita näyttelijöitä. Varsinkin nuoret tähdet kuten Chris Klein ja Jena Malone pääsevät hienosti hahmojensa ytimeen. The Believerista ja Numeromurhista muistettava pääosanesittäjä Ryan Gosling on elokuvan koskettavin hahmo empaattisuudessaan ja monivivahteisuudessaan. Goslingista on selkeästi tulossa yksi Hollywoodin loistavimpia luonnenäyttelijöitä. Kevin Spacey tekee valitettavasti melko mitäänsanomattoman osan välinpitämättömänä isänä, mutta Don Cheadle onnistuu puolestaan erehtyväisen ja inhimillisen opettajan roolissa.
Elokuvassa pohditaan välillä vähän turhankin tiiviisti elämän suuria kysymyksiä, mutta ainakin se saa katsojan ajattelemaan ja tuntemaan jotain, toisin kuin monet muut tusinatuotteet. Tarina ei kuitenkaan puolustele Lelandin tekoa, vaan yrittää saada ihmiset ymmärtämään. Tässä tapauksessa tieto ja totuus vain lisäävät tuskaa.
Seuraava:
Dick Tracy
Arvostelu elokuvasta Dick Tracy.
Edellinen: Toscanan auringon alla
Arvostelu elokuvasta Under The Tuscan Sun / Toscanan auringon alla.