Pääosalla pilattu rokkikomedia

Rock-musiikin iloisesta muutosvoimasta on tehty monta elokuvaa. Menestyneimpiin lukeutuu muutaman vuoden takainen Richard Linklaterin School of Rock, jonka pääosassa plektraa heilutti Jack Black. 1990-luvun hittielokuvan Housut pois! ohjanneen Peter Cattaneon rock-leffaa The Rocker on vaikea olla vertaamatta Linklaterin teokseen. Jälleen rock vapauttaa nuoret turhan holhoamisen ikeen alta ja teinien paheellisena johdattelijana toimii löysähousuinen aikamiesrokkari.

The RockerRobert "Fish" Fishman (Rainn Wilson) on rock-rumpali, joka paukutti aikanaan kannuja kasariajan tukkahevibändissä Vesuvius. Menetyksen kynnyksellä Fish sai kenkää bändistä. Parikymmentä vuotta myöhemmin miekkonen vastailee puhelimeen konttorissa, ja Vesuvius on maailmankuulu superbändi. Fishiä ketuttaa. Kilttinä miehenä hän kuitenkin tuuraa siskonpoikansa koulubändin rumpalina ja kokoonpanon saadessa hitusen menestyksen syrjästä kiinni, on Fish pian nokikkain menneisyytensä kanssa.

Konsepti on tuttu ja moneen kertaan kelattu. Nuorisokomediaksi Rocker on kuitenkin keskivertoa sympaattisempi. Tai olisi, mikäli Konttori-sarjasta tuttu Rainn Wilson ei meuhkaisi pääosassa elokuvaa piloille. Wilson yrittää aivan liikaa olla Jack Black, eikä kukaan kameran takaa ole tohtinut sanoa Wilsonille, että hänen karismansa ei yksinkertaisesti riitä Blackin apinointiin. Wilsonin kekkalointia ja mekkalointia on ikävä katsoa. Aikuinen wannabe-rokkari on itsessään jo niin mittava klisee, että hahmon voimakas alleviivaaminen on pelkästään tahditonta.

Mutta on elokuvassa jotain hyvääkin. Muun muassa Christina Applegate.

The RockerJa ne rokkia veivaavat nuoret. He ovat aitoja ja vipittömästi soittamisesta innostuneita. Sopivan arkisia ollakseen uskottavia. Vaikka pumpun biisit ovat jonninjoutavaa pop-rockia, kolmikon luoma fiilis on hyvä ja teini-ikäisten kuvaukseen sopivan pidättyväinen. Nuorten kasvutarinalle ei vain suoda riittävästi huomiota, koska Wilsonin möykkäämiselle annetaan liikaa tilaa. Onneksi muutamat dialogiin kirjoitetut lohkaisut ja vitsit ovat tuoreita ja toimiva, jopa Wilsonin suusta.

* *
Arvostelukäytännöt