Neljäs säkätys

Kun vuonna 1987 Richard Donnerin Tappava ase räväytti itsensä kaikkien toimintaelokuvien ystävien tajuntaan, niin tuskin kukaan osasi aavistakaan mitä tuleman vielä pitää. Hurtilla huulenheitolla ja roisilla väkivallalla ryyditetty toimintarymistely toimi omassa kategoriassaan ihan mallikkaasti. Pari vuotta myöhemmin valmistunut ensimmäinen jatko-osa sai katsojan jo muljauttelemaan silmiään. Puhumattakaan sitten kolmannesta Tappavasta aseesta, joka sai teatteriin eksyneen katsojaan jo kiroamaan hukkaan heitettyjä roposiaan, mutta nyt neljäs Murtaugh-Riggs-taideteos melkein lennätti allekirjoittaneen television alas parvekkeelta. Ilmeisesti käsittämättömän huonoudenkin rajan pystyy ylittämään, kun tarpeeksi yrittää…

Lethal Weapom 4 - (c) 1998 Warner Bros. Lethal Weapon 4 - (c) 1998 Warner Bros. © 1998 Warner Bros.

Voimakaksikko Richard Murtaugh (Danny Glover) ja Martin Riggs (Mel Gibson) ylennetään joiksikin sellaisiksi poliiseiksi, jotka tekevät paperityötä eivätkä terrorisoi ulkomaailmaa. No - harmittomalla kalastusreissulla, jolla kaksikkoa viihdyttämässä on yksityisetsivän uralle ryhtynyt Leo Getz (Joe Pesci), törmätään kiinalaislaivaan, jonka ruuma on pullollaan laittomia maahanpyrkijöitä. Ja niin ovat paperityöhön ylennetyt sankarimme taas tositoimissa työntäen päänsä kiinalaisen rikosjärjestön metkujen selvittelyyn ja rauha Los Angelesissa järkkyy taas…

Aina vaan ja uudestaan

Päällimmäisenä ihmetyttämään jäi, että Danny Gloverin niin ilmeikkäästi tulkitsema Murtaugh oli siirtymässä eläkkeelle jo ensimmäisessä Tappavassa aseessa, mutta - yli kymmenen vuotta myöhemmin - mies jaksaa yhä poliisivoimissa puuskuttaa ja eläkkeelle menosta ei ole enää tietoakaan… kummallista. Ja vieläkin kummallisempaa on se, että jotkut jaksavat yhä tehdä täysin samalla kaavalla etenevää rainaa neljättä kertaa. Kaikissa Tappavissa aseissa naljaillaan, vitsaillaan, juostaan ja ammutaan sekä ajetaan autolla. Repii tuosta sitten neljä elokuvaa. Jatko-osien tekeminenhän on oma taiteenlajinsa ja vaikea on sanoa kumpi jatkosarjoista onkaan se ikimuistettavampi: Tappajahai vai Tappava ase.

Kun Leo Getz harppoi ensi kerran voimakaksikon rinnalle, jaksoi vielä hymyillä Joe Pescin persoonalle. Nyttemmin tekisi mieli heittää kaukosäätimellä kuvaputkea, kun herra Pesci vain aikookin aukaista turpaansa säkättääkseen jotain onnetonta. Muutoinkin niin Danny Glover kuin Mel Gibsonkin ovat kulahtaneet siinä määrin, ettei kummallakaan ole enää mitään annettavaa Murtaughin ja Riggsin hahmoihin. Aika aikaansa kutakin ja toivoisi Gibsoninkin löytävän tiensä johonkin oikeaan elokuvaan.

Sama juoni, samat naamat ja samat vitsit eivät jaksa kantaa alkuunkaan, eivät ainakaan kahta tuntia. Ponneton kerronta painoi ainakin tämän katsojan luomet kiinni jo ensimmäisen tunnin aikana. Kun hääsi vihdoin tuskastuttavien hetkien jälkeen suostuu kääntymään lopputeksteihin, korahtaa loppuun uuvutetun katsojan suusta: "Ei enää koskaan uudestaan!" Valitettavasti voi vain aavistaa, että voimakaksikko säkättää ilonamme vielä ensi vuosituhannellakin.

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,3 / 3 henkilöä