Arvokkaasta elämän lahjasta

Toissa vuonna valmistunut Saw oli pienimuotoinen, mutta karmaisevan yllätyksellinen kauhuelokuva, jossa omalaatuinen sarjamurhaaja Jigsaw (Tobin Bell) muistutti kahdelle kansalaiselle kädestä pitäen, kuinka kallisarvoinen lahja se elämä oikein on. Saw II:ssa hän jatkaa missiotaan ja asiakkaiden määrä on laajentunut kahdeksaan. Ekspansiovimmastaan huolimatta Saw II ei yllä edeltäjänsä tasolle.

Steve Wilkie - © 2005 Lions Gate FilmsDonnie Wahlbergin esittämä etsivä Eric Mathews onnistuu saamaan Jigsaw’n nalkkiin, mutta tämä on jo implementoinut seuraavan suunnitelmansa ja sulkenut kahdeksan ongelmaista ihmistä suljettuun taloon, joista yksi on Mathewsin poika. Saw II:n tärkein elementti onkin poliisin ja Jigsaw’n kissa ja hiiri -leikki vangittujen vapauttamiseksi.

Kuten jatko-osien kohdalla niin kovin usein on, Saw II:sta on jouduttu tekemään vieläkin raaempi, kuvottavampi ja väkivaltaisempi kuin edeltäjästään ja tässä, sinänsä kannatettavassa ajatuksessa, onkin elokuvan heikkous. Siitä puuttuu täysin ykkösosan yksinkertainen shokeeravuus, erityisesti loppuratkaisun osalta. Sen sijaan näyttelijäsuoritukset, erityisesti Wahlbergin osalta, ovat varsin ammattitaitoisia. Hyvää henkilöohjausta ensimmäisen ohjaustyönsä tehneeltä Darren Lynn Bousmanilta.

Steve Wilkie - © 2005 Lions Gate FilmsSaw-tuotantojen ohjenuora alusta alkaen on ollut tehdä kauhusarjasta trilogia ja sarjan kolmas osa onkin jo valmis ja Yhdysvaltain teattereissa tulevan lokakuun lopussa. Bousman ohjasi tämänkin elokuvan, joten luottoa tuotantoyhtiön toimesta ymmärettävästi riitti.

Kolmososan jälkeen takuuvarmasti ilmestyvän Saw-dvd-trilogian ansio tuleekin viime kädessä olemaan, että se on palauttanut amerikkalaisen kauhuelokuvan juurilleen viime aikoina ilmestyneiden uudelleen lämmittelyjen (Amityville Horror, Usva, The Hills Have Eyes) jälkeen. Toivoa tähän liittyen sopii, että Saw III:ssa onkin sitten kaikki pelissä ohjaajan ja tuotantovastaavien taholta.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,3 / 3 henkilöä