Yksinkin ihminen voi muuttaa maailmaa

"Kaikki ihmiset syntyvät vapaina ja tasavertaisina arvoltaan ja oikeuksiltaan. Heille on annettu järki ja omatunto, ja heidän on toimittava toisiaan kohtaan veljeyden hengessä." Näin toteaa YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus.

Korusanat ja tosielämä ovat kuitenkin valitettavan usein valitettavan kaukana toisistaan. North Country kertoo tositapahtumiin pohjautuvan tarinan siitä, miten Yhdysvaltojen Eveleth Mines -kaivoksella vielä muutama vuosikymmen sitten kohdeltiin naistyöntekijöitä.

© Warner Bros. EntertainmentJosey Aimes (Charlize Theron) kyllästyy väkivaltaiseen aviomieheensä, pakkaa lapsensa jeeppiin ja suuntaa synnyinseuduilleen Pohjois-Minnesotaan. Lihava palkkapussi ja lapsuudenystävä houkuttelevat nuoren yksinhuoltajaäidin töihin paikalliseen kaivokseen. Naiselle kaivostyö osoittautuu kuitenkin kaikkea muuta kuin helpoksi: mieskollegat nimittelevät, kiusaavat kaksimielisillä vihjailuilla ja käyvät käsiksi. Muut naiset kestävät mukisematta, mutta Josey päättää, että tilanteelle on tehtävä jotain. Hän haastaa kaivosyhtiön oikeuteen, ja nousee yksin suurta koneistoa vastaan.

Katsojalle elokuva avaa näkökentän epäoikeudenmukaiseen maailmaan. Todellisuus iskeytyy vasten kasvoja kuin musta kaivosmöhnä tai likainen mieskollegan koura. Se loksauttaa leuat auki kuin kaivoksessa työskentelevien naisten eväsrasioista ja pukukaapeista löytyvät yllätykset. Kyllä, tällaista tapahtui sivistyneessä länsimaassa vain muutama vuosikymmen sitten. Ja tapahtuu varmasti vieläkin.

© Warner Bros. EntertainmentHätkähdyttävät kokemukset voi joko ohittaa huumorilla, tai itseään ja oikeuksiaan voi puolustaa. Pohjois-Minnesotan uhkeissa maisemissa kuvattu elokuva lähestyy isoa ja vaikeaa yhteiskunnallista ongelmaa hienosti yksilön tasolta, tavallisen ihmisen silmin. Osaava näyttelijäkaarti, konstailematon kuvaus ja yksinkertainen äänimaailma tuovat julmuudet osaksi arkipäivää. Ekstratähtiä dvd saa myös hyvästä Tarinoita North Countrysta -lisämateriaalista.

Kuten niin monien muidenkin nykyään valmistuvien elokuvien, myös North Countryn kompastuskiveksi nousee lopulta leikkaus, tai oikeastaan sen puute. Turhista rönsyistä luopuminen olisi tuonut elokuvalle lisää ryhtiä ja jäntevöittänyt kerrontaa ilman, että elokuvan viesti olisi saksimisesta sanottavasti kärsinyt. Myös muutamia juonenkäänteitä olisi ehkä voinut vielä pariin kertaan pohtia.

Tärkeintä elokuvassa kuitenkin on sen hieno sanoma. "Parasta, mitä tämä elokuva voi tehdä, on että se avaa keskustelun. Kun ihmiset näkevät elokuvan, he voivat jopa haluta tehdä jotain tai sanoa jotain", elokuvan ohjaaja Niki Caro toivoo dvd:n lisämateriaalissa. North Country todistaa, että vaikeillekin asioille voi tehdä jotain. Ja että yksikin ihminen voi muuttaa maailmaa.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3 / 2 henkilöä