Tekotohtori kuuntelee

Lawrence Kasdan on ohjannut ja käsikirjoittanut aiheeltaan varsin lupaavan elokuvan Mumford -- tuulesta temmattu tohtori. Kyseessä on tarina miehestä, joka sympaattisesti osaa kuunnella ja ymmärtää lähimmäisiään ja joka harjoittaa tätä jaloa taitoaan psykologin ammatin turvin ilman asiaan kuuluvaa tutkintoa tai oppiarvoa. Asetelma on hyvin mielenkiintoinen: se paitsi esittää julkean fantasian kuulla kanssaihmisten syvimpiä ja likaisimpia salaisuuksia, myös lupailee tämän fantasian konkreettista toteuttamista mitä kieroimmalla ja kutkuttavimmalla tavalla. Voisi siis kuvitella, että moisista aineksista kehkeytyy helpostikin enemmän kuin tyhmä kyhäelmä, vaan toisin käy. Mumford - tuulesta temmattu tohtori on löysähkön typerä elokuva, aina suomenkielistä idioottimaista nimiväännöstään myöten.

Hämäräperäisellä menneisyydellä varustettu Mumford (Loren Dean) pitää huolta Mumford-nimisen pikkukaupungin psyykkisestä hyvinvoinnista. Hänen vastaanotollaan vierailee niin seksifantasioiden, hurjien pakkomielteiden kuin henkisen häilyväisyydenkin riivaamia mumfordlaisia, jotka ovat täysin tietämättömiä tohtorin niin sanotusta pätemättömyydestä. On kohtalaisen selvää, että elokuva irvailee suuren maailman tyylille karkottaa mitä omituisimpia ongelmia psykologien, psykiatrien ja kaikenkarvaisen terapian avulla. Tämä tulee selkeästi esille elokuvan asettaessa rinnakkain yhtäältä pikkukaupungin neuroottiset alan todelliset asiantuntijat ja toisaalta hyväsydämisen Mumfordin - hyvä kuuntelija ei tarvitse arvosanoja tai todistuksia.

Ehdottomasti väsyttävintä elokuvassa on se, ettei se osaa olla vakuuttavasti oikeastaan mitään. Herkullinen tirkistelyaihe melkein ojentaa tarjottimella mahdollisuudet retostella kunnolla ja olan takaa hullunkuriselle pikkukaupungille ja sen ongelmallisille asukkaille, mutta itse elokuva tyytyy kuitenkin vain hymisemään keskinkertaisuuden tuskastuttavan tasapaksua sävelmää. Lämminhenkiseksi komediaksi elokuva on liian muka-rosoinen, mustaksi ja irvisteleväksi ilotteluksi puolestaan liian kesy. Näiden kahden ulottuvuuden yhdistelmäkään ei Mumford - tuulesta temmattu tohtori -elokuvassa toimi, ja lopputulos jää perin heikoksi. Arvosana: tylsää, tylsää, tylsää.

* *
Arvostelukäytännöt