Lumoava Lumikki

Lumikki ja seitsemän kääpiötä lukeutuu elokuvan suuriin merkkiteoksiin, joka voidaan nostaa klassikoksi millä asteikolla tahansa - se on kiistaton osa elokuvahistoriaa. Nyt tämä maailman ensimmäinen koko illan animaatio on julkaistu niin dvd:nä kuin videonakin, paljolti suuren juhlavuoden kunniaksi, sillä joulukuun viides päivä Walt Disneyn syntymästä tulee kuluneeksi sata vuotta. Ja juuri Lumikki on koko Walt Disneyn, niin henkilön kuin yhtiön, menestyksen peruskivi.

© Walt Disney PicturesWalt Disney oli visionääri ja pioneeri animaation alalla. Mikki Hiiren kuuluisuuteen nostanut lyhytanimaatio Höyrylaiva Ville (Steamboat Willie, 1928) oli ensimmäinen synkronoidulla äänellä tehty animaatio. Useampia Oscareitakin animaatioillaan voittanut Disney haaveili kuitenkin kokopitkästä animaatiosta, oikeasta elokuvasta. Grimmin vuonna 1812 julkaistu kansansatu Lumikista ja seitsemästä kääpiöstä oli oivallinen tarinan lähtökohta. Kolmen vuoden ennennäkemätön uurastus sai ensi-iltansa joulun alla vuonna 1937 ja elokuvasta tuli välitön menestys, vaikka aiemmin Disneytä oli pidetty lähinnä hulluna ajatuksineen kokoillan piirroselokuvasta.

On perusteltua sanoa, että Lumikki asetti määritteet ja käsitteet piirroselokuvalle. Animoinnin toteutus ja sujuvuus ovat Lumikissa jotain sellaista, josta digitaaliaikana ei voida enää edes haaveilla. Piirroselokuva on käsityötä, ei bittinikkarointia. Lumoavan prinsessan ja herttaisten kääpiöiden seikkailu aloitti Disney-yhtiöiden voittokulun pitkän piirroselokuvan tuotannossa ja 1940-luvulla syntyivät ehkä historian vaikuttavimmat piirroselokuvat, kuten Dumbo (1941).

Lumikki on myös aikansa tuote. Se heijastelee niin 30-luvun lamaa, arvomaailmaa kuin sukupuolikäsityksiäkin, mutta kuvastuu kokonaisuutena kuitenkin hämmästyttävän ajattomana teoksena, jonka lumovoima ei tunnu edes ajan hampaassa särkyvän. Lumikin kaltaista viatonta luonnollisuutta on turha etsiä enää digiajan Disneyn tuotannosta.

Kaupallisuuden varjo

© Walt Disney PicturesLumikin dvd-painos on toteutettu kokonaan joko suomenkielisenä tai englanninkielisenä versiona. Molemmat ääniversiot löytyvät luonnollisesti samalta levyltä. Dvd:n valikot ovat toteutettu näyttävästi, mutta niiden toimivuus on hidasta ja raskasta. Lisämateriaaleista löytyy katsomisen arvoinen making of ja Vilkkaan vinha kaivosseikkailu -peli tempaa hauskasti mukaansa hieman varttuneemmankin, kysymyksessä kun on simppeli muistipeli, joten elokuva kannattaa ensin katsoa. Mikäli korviaan haluaa säästellä, niin Barbra Streisandin ähkimä musiikkivideo kannattaa jättää omaan arvoonsa. Dvd-painoksen DeLuxe-versiolta löytyy toinen levy, joka sisältää parisataa minuuttia Lumikin ja Disneyn historiaa englanniksi. Niin ja vhs-versionkin voi vielä hankkia, koska sen mukana seuraa 40 minuuttinen Walt Disneyn joulusuosikit -kooste. Tällaisessa lisämateriaalien levittelyssä alkaa jo haista hieman turhan rahastuksenkin makua, varsinkin kun Lumikki on Disneyn "platinaklassikoita" ja myynnissä vain rajoitetun ajan seitsemän vuoden välein.

Itse asiassa mitä on enää jäljellä Walt Disneyn alkuperäisestä ideologiasta: "Asia, joka meitä kaikkia yhdistää on se, että olemme kerran olleet lapsia. Kun mietimme uutta elokuvaa, emme ajattele aikuisia tai lapsia, vaan sitä puhdasta, pilaamatonta pistettä sisällämme, jonka olemassaoloa emme ehkä tunne, mutta jonka elokuvamme toivottavasti houkuttelee esiin." Ilmeisesti tämä puhdas piste on Disney-yhtiöissä nykyään mielletty dollarin kuvan näköiseksi, kun Lumikki-figuurejakin voi ostaa hampurilaisaterian kyytipoikana.

DVD / kuva: 4:3 Fullframe 1.33:1; audio: Dolby Digital 5.1; ääniversio suomeksi ja englanniksi; tekstitetty (elokuvaa voi katsoa ilman tekstitystä); Opastettu kierros; Lisämateriaali: Näin tehtiin Lumikki ja seitsemän kääpiötä (22’47"), Näin tehtiin äänet (kommenttiraita elokuvalle), ’Hei-hoo’ Sing Along Song (karaoke, 2’45"), ’Vilkkaan vinha kaivosseikkailu’ -peli, Barbra Streisand musiikkivideo ’Some Day My Prince Will Come’.

* * * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 4,5 / 4 henkilöä