Heppa yhdistää perheen

Löyhästi tositapahtumista ideoitu Dreamer – laukkaratsun tarina on perinteinen koko perheen elokuva. Vaikka ideaalein kohderyhmä lienee kymmenkesäisissä hevostytöissä, varttuneempikin katsoja viihtyy elokuvan parissa, kiitos karismaattisen näyttelijäkaartin.

© Dreamworks LLC.Kurt Russell on Ben Crane, hevosvalmentaja, jonka kiellosta huolimatta tiukka kilparatsutallin omistaja (David Morse) pistää lupaavan Soñador-tamman mukaan laukkakilpailuun ikävin seurauksin. Hevonen loukkaantuu vakavasti ja metvurstin kohtalolta tamman säästää vain Benin tyttären (Dakota Fanning) kaihoisa katse. Ben menettää tapahtuman myötä työnsä ja ottaa hoiviinsa jalkansa murtaneen hevosen. Vaikka tilanne vie perheen taloudelliseen ahdinkoon, yhdistää hepan hoivaaminen hajalleen ajautuneet perheenjäsenet, kun pihan perällä elelevän isoisänkin apua tarvitaan. Rähisevän vaarin saappaisiin on istutettu Kris Kristofferson.

© Dreamworks LLC.Russellin ja Kristoffersonin karismalla kannatellaan heikompaakin skenaariota. Nuortenelokuvat ovat pääsääntöisesti konventioidensa vankeja, eikä Dreamer ole tässä suhteessa mikään poikkeus. Olennaisempaa nuorempien kohderyhmien elokuvissa onkin niiden sisällöllinen sanottava. Eläimen arvon näkeminen muunkin kuin rahan kautta ja elämisen oikeuden puolesta puhuminen edustavat Dreamerin ansiokkaampaa arvomaailmaa, jota kuitenkin vesitetään loppua kohden pönkittämällä kilpailemisen ja voittamisen kulttuuria.

© Dreamworks LLC.Elokuvan taustalla olevassa tositarinassa jalkansa murtanut laukkaratsu palasi juoksuradoille, mutta ei enää suurten kilpailujen voittajaksi. Elokuva on tietysti dramatisointia ja elävissä kuvissa kaikki on mahdollista. Aikuiskatsojalle kaavamaisuudet ovat niin silmiinpistäviä, että niihin osaa suhtautua tarvittavalla huumorilla, mutta nuoremmille katsojille selviytymistarinan puleeraminen perityypilliseksi amerikkalaiseksi vaikeuksien kautta voittoon -fanfaariksi ja voittamisen ihanuuden alleviivaaminen eivät ole niitä suotavimpia arvolinjauksia, vaikka perheen yhtenäisyys ja eläimen elämän kunnioitus vahvasti läsnä ovatkin.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,5 / 2 henkilöä