Valmistaudu likaiseen sotaan

Terrorismi ja kemialliset aseet ovat olleet länsimaiden näkyvimpiä uhkakuvia tällä vuosituhannella. Niiden luoma pelko kummittelee ihmisten mielessä. Valtiot varautuvat kansallisella ja kansainvälisellä tasolla kohtaamaan uusimmat tuhonnäkymät. Kukaan ei tunnu olevan turvassa piilevän uhan yllättäessä.

© HBO FilmsDaniel Percivalin ohjaama Dirty War paneutuu tarkastelemaan kemiallisen terrorismin uhkaa suurkaupungissa. Lontoossa on käynnissä kissa-hiiri-leikki, kun viranomaiset etsivät kemiallisen vaaran syntypesää. Pahimpaan halutaan varautua, mutta samalla toivotaan uhan eliminointia ennen kuin se räjähtää käsiin.

Elokuva tarjoaa toiminnallisella juonellaan katsauksen meneillään olevaan länsimaiden ja arabimaiden väliseen valtataisteluun. Sama maailmanpoliittinen lähtökohta on nähtävillä myös Stephen Gaghanin ohjaamassa Syrianassa.

Syriana loi katsauksen kolikon molempiin puoliin kertomalla kahden erilaisen maailman kamppailusta kummankin osapuolen näkökulmasta, mutta tämä taso jää saavuttamatta Dirty Warissa. Taistelua kuvataan länsimaisin silmin, eikä elokuva tarjoa tasapuolista kokonaiskuvaa meneillään olevasta kädenväännöstä.

© HBO FilmsDirty War osoittautuu jonkinlaiseksi opetuselokuvaksi mahdollisen uhan tuomien ongelmien voittamiseen. Todellisiin tutkimuksiin perustuva juoni tarjoaa mainion mahdollisuuden ihmisten kouluttamiseen. Tarina opettaa ihmiset olemaan rauhallisia ja tottelemaan käskyjä katastrofien keskellä. Kasvatuksellinen ote vie elokuvan katselunautinnon. Mielenkiintoinen tarina muuttuu nopeasti raskaaksi valistukseksi.

© HBO FilmsTelevisiolevitykseen alkujaan tehty elokuva valmistui ennen Lontoon terrori-iskuja, jotka tapahtuivat kesällä 2005. Kemiallisia aseita ei käytetty iskuissa, mutta elokuvan pääaihe osoittaa, miten HBO:n ja BBC:n yhteistuotannossa on osattu tarttua päivän polttavaan aiheeseen. Kantaaottavuus jää kuitenkin uupumaan.. Ainut ajattelua herättävä kysymys on, osaammeko koskaan varautua tarpeeksi vaaratilanteisiin?

Valistava elokuva ei tarjoa suurta nautinnollista katsomiskokemusta. Dvd:n lisämateriaalina oleva ohjaajan ja käsikirjoittajan kommenttiraita jää parhaaksi anniksi kotelon välistä. Se antaa perspektiiviä elokuvaan, mutta ei nosta sen tasoa. Likainen sota on vakava asia, mutta Dirty War ei tartu aiheeseen tajuntaa räjäyttävällä otteella.

* *
Arvostelukäytännöt