Kasarihenkistä väkivaltaviihdettä

Direct Contact menee suoraan asiaan, eikä ensimmäistä mättöä tarvitse odotella kuin pari minuuttia. Epäonnisella pahiksella on nopeasti puukko silmässä, kun erikoisjoukoissakin palvellut amerikkalainen Mike Riggins (Dolph Lundgren) hakkaa vankilan ilkimyksiltä luuloja pois. Eristystähän siitä seuraa, eikä vartijoiltakaan heru sympatiaa, Riggins nimittäin lusii pahamaineisessa Vratovin vankilassa Balkanilla.

Direct ContactSitten toinen jenkki (Michael Paré) tulee tekemään tarjouksen, josta Mike ei voi kieltäytyä; luvassa on vapaus ja iso kasa rahaa, jos hän onnistuu pelastamaan kidnapatun amerikkalaisen Ana Galen (Gina May) vaikutusvaltaisen mafioson kynsistä. Mutkattomana toiminnan miehenä Riggins aloittaa aikailematta verisen pelastusoperaation. Vastassa on sen verran julmaa sakkia, ettei siviiliuhreiltakaan vältytä.

Danny Lernerin ohjaama Direct Contact etenee vauhdikkaasti, eikä tylsiä hetkiä juurikaan ole. Toimintakohtauksia roiskitaan ruudulle tiheään tahtiin kaikilla mausteilla: on nyrkkimättöä, ammuskelua, takaa-ajoja ja räjähdyksiä. Armoton meininki on verisyydessään sukua Commando-tyyppiselle kasaritoiminnalle, ja esimerkiksi lopun kranaatilla höystetty tylytys on todellinen helmi.

Leffan editointi on kökköä, mutta toisaalta kömpelöt leikkaukset, ristikuvat, feidaukset, nopeutukset ja hidastukset saattavat myös naurattaa. Kaipa tämän voi ottaa jonkinlaisena tyylitajuttomuuden ylistyksenä.

Direct ContactDolph Lundgren on täydellinen valinta päärooliin. Näyttelijänä tämä kaksimetrinen lihasrobotti on kenties Steven Seagaliakin rajoittuneempi, mikä sopii hyvin lajin yksiulotteiseen tyyliin. Ei tarvita mitään syvällisiä luonnetutkielmia, kun kivikasvoinen ja kankea Lundgren vakuuttaa silkalla fyysisellä läsnäolollaan. Totaalista itseironian puutetta alleviivataan miehen vääntäessä kasvonsa suurella vaivalla hymyä etäisesti muistuttavaan karmivaan irvistykseen: tälle jätkälle ei vittuilla.

Direct Contact on ihan kelvollista toimintaviihdettä paremman puutteessa, ainakin oikeassa seurassa oluen kanssa nautittuna. Suurin kiitos tästä kuuluu maisteri Lundgrenille, jonka tunnetuin rooli lienee Rocky IV:n (1985) Ivan Dragona. Sittemmin ohjaajanakin häärinyt mies näytteli myös He-Mania lapsille suunnatussa Masters of the Universessa (1987). Herran ominta sarjaa ovat kuitenkin kylmät väkivaltaviihdykkeet Rankaisijan (1989) hengessä. Tulevaisuudessa Lundgren tullaan näkemään valkokankaalla Sylvester Stallonen lupaavassa ohjauksessa The Expendables.

* *
Arvostelukäytännöt