Ajan ohittamat desperadot

Harvinaisempaa, mutta sitäkin mielenkiintoisempaa uruguaylaista elokuvaa ei Suomessa juurikaan ole aikaisemmin ollut saatavilla, mutta maailman vahvimman miehen avustuksella tämän herkun kulkeutuminen elokuvaharrastajien dvd-hyllyyn on helpompaa.

Bad Day to Go Fishing on uruguaylaisen lyhytelokuvataiturin, Espoon elokuvajuhlillakin vierailleen Alvaro Brechnerin esikoispitkä, jonka toinen pääosan esittäjä on juurikin edellä mainittu voimamies Jouko Ahola.

Bad Day to Go FishingElokuvassa itseään prinssiksi tituleeraava luihu manageri Orsini (Gary Piquer) kiertää ympäri Etelä-Amerikkaa sympaattisen ex-ammattilaispainija Jacob Van Oppenin (Jouko Ahola) kanssa järjestäen hämäriä painiotteluita paikallisten jässiköiden kanssa.

Kuvioista tulee auttamattomasti mieleen tutumpi Darren Arofnoskyn Wrestler, joka sijoittui samankaltaisella teemalla nykypäivään ja jopa astetta glamourimpaan maailmaan, kun taas Bad Day to Go Fishing kylpee 1970-lukulaisessa, vaatimattomassa kylämiljöössä. Tähän näiden kahden elokuvan yhtäläisyydet loppuvatkin Brechnerin luodessa minimaalisen kerronnan päälle värikyllästettyä kuvaa kontrastina kohtauksille, jotka kaikessa rouheudessaan tuntuvat katsojan sieraimissa pölyn- ja hientäytteisinä tuulahduksina.

Bad Day to Go FishingPäähenkilöitä leimaa menneen kunnian tavoittelu ja surumielinen ystävyys. Hahmot vaikuttavat ensiksi liian karikatyyrimäisiltä ollakseen kiinnostavia, mutta saavat syvyyttä elokuvan edetessä. Brechner yhdistelee westernin teemoja runsaaseen värimaailmaan luoden unenomaisen ilmapiirin. Bad Day to Go Fishing on hienosti kuvattu ja harkittu valaistus sekä leikkaukset tuovat tunnelmaa jokaiseen kohtaukseen.

Bad Day to Go Fishing juoni on pelkistetty ja turhankin yksinkertainen. Se liikkuu hiljaisten hetkien läpi pisteestä A pisteeseen B, mutta ilman odottamattomia käänteitä tai yllättäviä kohtauksia.

Elokuvasta haluaa kuitenkin pitää ja askeettinen juoni onnistuukin sympaattisuudellaan rakentamaan pienenpienen jännityksen elokuvan lopussa. Visuaalinen kerronta ja tunnelmat vievätkin elokuvaa eteenpäin enemmän kuin itse juoni. Hyväsydämisyys ja lämpö jäävät Bad Day to Go Fishingista päällimmäisenä mieleen. Niiden värittämät hetket voittavat juonen puutteet ja saavat elokuvan pysymään kasassa.

Bad Day to Go FishingVaikka Bad Day to Go Fishing on visuaalisesti mehevä ja hahmot oudolla tapaa kiinnostavia, ei siinä kuitenkaan ole tarpeeksi sisältöä. Se olisi saattanut toimia paremmin lyhyempänä. Brechnerin tarkoitus olikin alunperin tehdä lyhytelokuva. Nyt melkein kaksituntinen elokuva tuntuu venytetyltä ja hieman laiskalta kokonaisuudelta. Siitä huolimatta Bad Day to Go Fishing on elokuva, joka tuntuu ja maistuu pitkään katsomisen jälkeenkin.

* * *
Arvostelukäytännöt