Klovnien kyyneleet

Lanny Morris (Kevin Bacon) ja Vince Collins (Colin Firth) ovat 1950-luvun Amerikan suosituin koomikkopari ja uransa huipulla, kun heidän hotellihuoneestaan löytyy kuollut kaunotar. Kummallakin on vedenpitävä alibi, eikä kumpikaan joudu syytteeseen, mutta miesten maine on mennyttä. Samalla tuhoutuu myös menestyksekäs yhteinen ura ja kumpikin lähtee omille teilleen.

15 vuotta myöhemmin nuori toimittaja Karen O’Connor (Alison Lohman) saa tehtäväkseen kirjoittaa vanhasta tarinasta jymyjutun. Hän alkaa tonkia asiaa. Mutta mitä syvemmältä Karen kaivaa, sitä vaikeampi hänen on hyväksyä totuutta.

ScanboxElokuvan Alaston totuus on kirjoittanut ja ohjannut Atom Egoyan ja se perustuu Rupert Holmesin kehuttuun romaaniin. Keskiössä on Lohmanin näyttelemä hento nuori nainen, joka fyysisestä olemuksestaan huolimatta osoittautuu päättäväiseksi journalistiksi.

Lohmanin hahmon kautta sukelletaan viihdemaailman pinnalliseen todellisuuteen. Vanhenevat viihdyttäjät ovat yhä 1970-luvun alussa rikkaita, mutta heidän elämänsä näyttää äärimmäisen tyhjältä. Selvittämättömän rikoksen varjo on myrkyttänyt Morrisin ja Collinsin elämät.

ScanboxTakaumissa näytetään kaksikon kulta-ajan hullua elämää ja sen sortumiseen johtavia syitä. Elokuva paljastuu lopuksi film noirin hengessä tehdyksi jännäriksi, jossa ihmisten itsekkyys nousee keskiöön. Eikä kovasydäminen femme fatale ole suinkaan nainen.

Firth ja Bacon ovat hyviä rooleissaan, mutta takaumissa he näyttävät rooleihinsa liian vanhoilta. Teinirooleja tehnyt Lohman sopeutuu yllättävän hyvin tutkivaksi journalistiksi.

Itsekkään viihdemaailman pimeitä puolia tutkiva Alaston totuus on laatuohjaajan takuuvarma tuote, ei enempää. Tositapahtumiin pohjautuva tarina on mielenkiintoinen, mutta toteutusta vaivaa tietty tilaustyön kaltainen rutiinimaisuus.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3 / 2 henkilöä